Naar cookieinstellingen
stamppot

De ideale aardappel en andere feitjes over stamppot

Stamppot kunt u natuurlijk het hele jaar door eten, maar de herfst en winter worden nog steeds gezien als dé stamppotseizoenen van het jaar. Een essentieel onderdeel van stamppot is de aardappel. Welke aardappelsoorten kunt u het best gebruiken voor dit soort gerechten? Hoe maakt u deze vervolgens zo goed mogelijk klaar? Wat kunnen we eigenlijk doen met de schillen? En wat als u niet van aardappelen houdt, maar wel enthousiast wordt van het concept stamppot? Wij gaan op zoek naar de antwoorden op deze vragen. 

De ideale aardappel

Stamppot, hutspot (ook wel bekend als peen en ui), andijviestamppot en zuurkool: al deze stamppotten maakt u met aardappelen. Het is algemeen bekend dat vooral de kruimige soorten zich hier goed voor lenen. Kruimige aardappelen vallen tijdens het koken iets uit elkaar, waardoor ze ideaal zijn om te stampen. Voorbeelden van dit soort aardappelen zijn het Bintje, de Doré, de Frieslander en de Santé. Er bestaan ook extra kruimige aardappelen, die ook wel afkokers worden genoemd. Dit type aardappelen valt tijdens het koken grotendeels uit elkaar, waardoor er soms nog maar minimaal gestampt hoeft te worden. Voorbeelden van afkokers zijn de Eigenheimer en de Resonant. Vastkokende aardappelen zijn minder geschikt voor stamppotten, omdat deze heel blijven tijdens het koken. Dat maakt het stampen nogal lastig.

bintje

Het Bintje is een goede stamppotaardappel.

Zo koken ze het beste

Als u eenmaal de juiste aardappelsoort heeft gevonden, gaat u deze koken. Hier is niet veel water voor nodig. Het is beter voor de smaak en het milieu als de aardappelen maar net onder water staan. U kunt gerust een beetje zout toevoegen. Nog economischer is het om de aardappelen te halveren, zodat zij maar 15 tot 20 minuten op het vuur hoeven te staan. Giet ze af en zet de aardappelen terug op een laag vuurtje. Laat ze hier een seconde of 30 staan, zodat het overtollige vocht in de aardappelen kan trekken. Dat maakt de aardappelen extra lekker en minder papperig. U kunt vervolgens een beetje boter toevoegen en beginnen met stampen. Als de aardappelen erg droog blijven is het verstandig om een beetje melk toe te voegen. Het allerbest is als u deze melk vooraf al even heeft verwarmd. Warme melk zorgt ervoor dat de boter maximaal wordt opgenomen. Wie er koude melk bijdoet, kan een lijmachtige substantie krijgen.

Dit kunt u doen met de aardappelschillen

Het maken van stamppot brengt een hoop aardappelschillen met zich mee. Deze schillen worden meestal weggegooid, maar u kunt er ook chips van maken. Zo pakt u dat aan: was de schillen, besprenkel ze met wat zout en leg ze op een bakplaat. Giet er vervolgens wat olijfolie overheen en hussel de schillen door elkaar.  Plaats de bakplaat in de oven en bak ze op 15 of 20 minuten op 200 graden. Houd de schilletjes goed in de gaten, want ze kunnen gemakkelijk verbranden.

Alternatieven voor aardappelen

Aardappelen zijn een belangrijk bestandsdeel van de traditionele stamppotten, maar ze kunnen ook gedeeltelijk of helemaal weggelaten worden. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van de aardappelen te vervangen door knolselderij. Zo hoeft u niet zoveel aardappelen te eten en kunt u toch een stamppot klaarmaken. De structuur van knolselderij leent zich immers goed voor dit soort gerechten. U kunt een deel van de aardappelen ook vervangen door bloemkool. Als u hutspot maakt kunt u een deel van de aardappelen vervangen door extra wortelen.

Als u helemaal geen ‘reguliere’ aardappelen wilt gebruiken in een stamppot, kunt u zoete aardappel gebruiken. Deze groente heeft zo ongeveer dezelfde structuur, maar net een andere smaak.

zoete aardappel

Zoete aardappel is zeer geschikt voor stamppotten.

Stamppotrecepten

Heeft u na het lezen van dit artikel zin in een stamppot? Wij hebben heel veel verrassende en lekkere stamppotrecepten voor u. Wat dacht u bijvoorbeeld van de volgende gerechten:

Witlofstamppot met ham en gorgonzola

Spruitjesstamppot met geurige speculaas-runderstoof

Zuurkool van Janny van der Heijden

Boerenkoolstamppot met gebakken kastanjechampignons

Stamppot van pastinaak met sudderlapjes

Zoete aardappelstamppot met spinazie

Stampot buffet van Janny van der Heijden

(Bron: Emina Zorlak, de Volkskrant, AD, Nu.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    maxi-maal says:

    Zuurkool met gekookte mie, stukje gerookte kip en ’n paar zilveruitjes. Vind ik ’n prima alternatief voor aardappel.

    sylviayellowlunarsun says:

    Wij eten hier al jaren de zuurkool met zoete aardappelen, spekjes, en rookworst. Die combinatie van zoet, zout en zuur……Heerlijk!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.