De hamburger: van goedkope snack naar delicatessen
Publicatiedatum: 26 mei 2021
Sinds een paar jaar wordt wereldwijd op 28 mei Internationale Hamburgerdag gevierd. Of het nou op een zonnige dag van de BBQ of op een lange druilerige werkdag langs de weg is: een hamburger is voor velen een guilty pleasure. Over het ontstaan van het stuk vlees tussen 2 lagen brood zijn nogal wat discussies, maar er is voor Emina Zorlak in ieder geval een heel aannemelijk verhaal.
“Steak tartaar”
Het schijnt allemaal in de 13e eeuw te zijn begonnen bij de Mongolen; zij deden hun eten (net als zuurkool bijvoorbeeld, waar ik eerder over schreef), tussen hun zadel en het paard, zo ook stukken rundvlees, wat ervoor zorgde dat het vlees extra mals werd. Zij namen het tijdens hun veroveringen mee naar Rusland, waar het vlees “steak tartaar” werd genoemd, want Russen noemden Mongolen tartaren.
De Hamburger
In de 17e eeuw was Hamburg een belangrijke havenstad en zo bereikte de “Russische” steak tartaar West-Europa, waar het vlees erg populair werd. Men besloot het vlees toen licht te bakken en zo ontstond langzaamaan “de Hamburger”. De volgende stap was toen Duitse immigranten dit platgeslagen, lichtgebakken stuk vlees introduceerden in de VS, waar volgens bronnen rond 1830 de eerste Hamburger Steak op de menukaarten stond. Het zou nog jaren duren voordat het vlees op een broodje werd geserveerd, pas rond het begin van de 20e eeuw, maar wie echt de eerste was is niet duidelijk.
Van goedkope snack naar delicatessen
Er zijn natuurlijk genoeg Amerikaanse fast food ketens die het broodje met burger ontzettend populair hebben gemaakt en hoewel het voorheen werd gezien als goedkope snack, hebben de afgelopen jaren veel horeca er een delicatesse van gemaakt, met uitzonderlijke stukken vlees, goed bereidde bijgerechten en smaakvolle toppings.
Plantaardige burger
Zelf heb ik helemaal niets tegen vlees eten, maar het is vanwege het milieu en dierenwelzijn niet meer van deze tijd om elke dag lappen vlees naar binnen te werken. Vandaar dat ik vandaag een recept van een smaakvolle, voedzame burger deel, maar dan plantaardig. De combinatie van peulvruchten (linzen in dit geval, maar varieer gerust met bonen en kikkererwten), noten en graan (u zult deze burger vast op een broodje eten) zorgt voor een volwaardig eiwit. Bovendien krijgt u ook nog eens extra groente en voedingsstoffen binnen, terwijl u gewoon geniet van uw favoriete guilty pleasure.
Ingrediënten vegaburger van linzen, champignons en noten (2 personen):
- 1 sjalot
- 250 gram kastanjechampignons
- olie
- 1 blikje linzen (à 160 gram)
- 1 ei
- 30 gram hazelnoten of walnoten
- 2 à 3 eetlepels havermout of bloem
- peper, zout
Bereidingswijze:
Pel en snipper de sjalot. Snijd de champignons in stukken. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de champignons en sjalot circa 5 minuten.
Spoel de linzen uit en doe ze in een hoge maatbeker. Voeg de champignons en sjalot toe. Pureer het geheel grof met de staafmixer. Hak de noten grof en voeg toe. Voeg het ei en de havermout of bloem toe. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door. Voeg indien nodig iets extra havermout of bloem toe en laat circa 30 minuten opstijven in de koelkast.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Verdeel vier porties van het mengsel en vorm burgers. Bak in circa 8 minuten om en om goudbruin en gaar op een laag vuur.
Serveer op een lekker bolletje met garnering naar smaak.
Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.