De dag beginnen met een plakje ontbijtkoek, hoe (on)gezond is dat?
Publicatiedatum: 5 januari 2025
Ontbijtkoek is een typische Nederlandse lekkernij waar nog altijd volop van wordt gegeten. Nederlanders eten er per persoon gemiddeld 2 kilo per jaar van. Niet alleen als ontbijt, maar ook als tussendoortje. Maar hoe (on)gezond is het om elke dag een plak ontbijtkoek te eten?
De oorsprong van ontbijtkoek
In Nederland eten we al honderden jaren ontbijtkoek. Hoewel het gezien wordt als een traditionele Hollandse lekkernij, wordt een eerdere variant ervan in de oudheid al gemaakt door onder meer de oude Egyptenaren. Later is het naar Nederland gekomen, waar het aanvankelijk vooral in kloosters wordt gebakken. Inmiddels halen veel Nederlandse huishoudens het wel eens in huis. In 2007 zijn er 100 miljoen verkocht in Nederland, wat neerkomt op een gemiddelde van 2 kilo ontbijtkoek per persoon.
Is ontbijtkoek gezond?
Veel Nederlanders zijn dus dol op ontbijtkoek. Hoewel het woord ‘ontbijt’ in de naam zit, eten veel mensen het ook bij de lunch of als lekkernij bij de koffie. Het wordt vaak als een gezonder alternatief voor andere koeken gezien, maar is dat ook zo? Er zitten inderdaad relatief weinig vetten in de kruidkoek vergeleken met andere koeken. Toch is het ook niet bepaald een gezond tussendoortje. Er zitten namelijk erg veel suikers en daarmee ook calorieën in het tussendoortje. Daarnaast zitten er helaas weinig nuttige voedingsstoffen in. Volgens het Voedingscentrum zitten er in een dikke plak ontbijtkoek (55 gram) 169 calorieën.
Verschillende soorten
Naast de traditionele ontbijtkoek zijn er ook andere varianten, zoals ontbijtkoek met chocolade, oudewijvenkoek en kandijkoek. Deze 3 varianten bevatten stuk voor stuk nog meer suikers en calorieën dan de traditionele ontbijtkoek. Oudewijvenkoek dankt zijn naam aan de zachte textuur, waardoor deze zelfs voor oude vrouwen zonder tanden geschikt is om te eten. Traditioneel gezien werd deze variant vooral in het noorden van Nederland veel gegeten, maar tegenwoordig is deze variant met anijssmaak overal in Nederland verkrijgbaar.
Er bestaan ook varianten die iets gezonder zijn dan de traditionele variant, namelijk volkorenontbijtkoek en ontbijtkoek zonder toegevoegde suiker. Het blijft echter een koek met veel suikers en daarmee niet al te gezond.
Het kan heus geen kwaad om af en toe een plak ontbijtkoek te eten, maar zie het dan wel als een koek en laat u niet misleiden door het imago van ‘gezond tussendoortje’ dat de lekkernij heeft. U kunt de kruidkoek natuurlijk halen bij de bakker of in de supermarkt, maar nog leuker is het om hem zelf te maken. Volg bijvoorbeeld het recept van Sandra Ysbrandy voor een heerlijke noten-ontbijtkoek of bekijk de verschillende recepten van Heel Holland Bakt.
(Bron: Margriet, Baktotaal, Ambachtelijke Bakkerij, Voedingscentrum, Fitchef, Plusonline. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat mogen we eigenlijk nog eten of drinken
Alles lijkt wel ongezond
Water
U bepaalt toch zelf wat u in uw mond stopt. Koop onbewerkte producten zonder toevoegingen. Vers fruit nee geen sinaasappels uitpersen maar de hele vrucht. Zonder pakjes en zakjes koken. Dan bent u al een eind op de goede weg. En wat je niet in huis hebt dan kan ook niet opgegeten worden.
Kunnen we a.u.b. ff wat gezonder omgaan met het t onderwerp van voeding? Een stuk eten is niet gezond of ongezond, het is het dieet dat gezond of ongezond is. Je kan een puur fruit dieet eten en ongezond bezig zijn, en een redelijke hoeveelheid junkfood in je nemen en gezond bezig zijn.
“laat u niet misleiden door het imago van ‘gezond tussendoortje’” het is niet gezond of ongezond, het is je dieet.
Heel veel suiker in een product is behoorlijk ongezond
Eigenlijk kunnen we tegenwoordig niks meer eten zonder pesticiden of pfas zelfs vers by de boer. Winkeliers nog erger geen controle op giftige stoffen wordt gewoon gezien kan nog wel dat jij of ik kanker of hartinfarct krijgt of ontsteking of slaaploosheid gevolgen v dementie probeer een eigen tuinbouw versen producten controleer U grond.!! Koop biologische zaadjes veel geluk met U gezondheid
Water
En heel holland bakt daar wordt niet over gemeld hoe slecht dat is met al die zoetigheid .Hoe kan een omroep zoiets promoten .
(Zucht), zo te lezen, wordt er veel azijn geconsumeerd.
Helemaal mee eens. Overigens zijn er behoorlijk wat misbaksels geproduceerd. Zo geweldig was het niveau niet
Oef, beste Max, pas op met die oudewijvenkoek schrijven dat mag vast ook niet meer, een belediging voor ons fitte 70 en 80 jarige.
Mmmm, krasse Knarren en oude Wijfen, wat maakt het uit, in de ogen van de jongere generaties (meervoud) zijn en blijven we: Opvreters. Ik vind dit overigens een eretitel. En ik geniet van mijn plak (55 gram) kruidkoek.

Heerlijk en ik haalde meer als 2k per jaar!
Net als Jan Slachter die ze vaak Max noemen ook AOW en nog gezond.
Maar geen gesneden meer maar snij zelf dunnere.
En als U een Poolse of Oost Europese winkel ziet?
Vraag naar de Praniki, kleine koekjes die dicht in de buurt van Ontbijtkoek komen, vele smaken.
@Dirck (oude spelling?), je hebt gelijk, zelf snijden is smakelijker en verser.
Kruidkoek smaakt prima in een stoofpotje. Gewoon een plak of twee toevoegen en laten mee stoven. En eventueel appelstroop bijvoegen. Zal ook wel weer niet gezond zijn, maar wel lekker.
Wat een gezeur allemaal. Dit mag niet dat is niet goed. Wanneer je af wilt vallen is er maar één remedie. Water drinken 4 liter per dag,eten:800 cal per dag en bewegen (niet trimmen of hard lopen of fitnescentrum ) gewoon je dagelijkse beweging .Warm eten alleen groente GEEN aardappelen en vis of champignos als vlees vervanger. Geen wijn,bier.snoep,koekjes of frisdrank. Wel een stuk ontbijtkoek, heerlijk. Ik kan het zeggen was 140 kilo nu 100 in 5 maanden tijd en ik moest anders ging de operatie niet door. En ik voel mij als herboren.
Ontbijtkoek zero suiker: per plak 70kcal en 1,6gr suiker.
Dat valt reuze mee. En het gaat erom hoeveel je over een hele dag naar binnen werkt.
Waarom wordt dat niet vermeld in het artikel.
Het is wel goed voor de stoelgang.
ontbijtkoek 0% toegevoegd suiker bestaat ook
Een pizza! Van de super. Lekker, zelf extra beleggen met tonijn uitblik (veel) champignons en smeltkaas. Verder de hele dag alleen water met citroen uit een knijpflesje. En een handje nootjes.
Ontbijtkoek wordt vaak gezien als een gezonder alternatief voor andere zoetigheden vanwege het lage vetgehalte. Toch bevat het veel suikers en weinig essentiële voedingsstoffen, waardoor het niet ideaal is als dagelijks ontbijt of tussendoortje. Gezond eten draait om (balans): kies voor voeding die rijk is aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen, zoals volkoren granen, groenten, fruit, noten en peulvruchten. Een plakje ontbijtkoek kan af en toe prima passen in een gevarieerd dieet, maar beschouw het als een lekkernij, niet als een gezonde basis.