Naar cookieinstellingen
De beroemde appeltaart van Oma Boema.

De beroemde appeltaart van Oma Boema

Elk huishouden heeft wel zo z’n eigen recept om appeltaart te maken. Voor Oma’s bakboek van stichting Oma’s Soep is het recept van Oma Boema gekozen. Het recept is van haar vader en zit dus al lang in de familie. Nu deelt ze het met ons.

De bereidingstijd is 1 uur en 15 minuten, plus nog 1 uur wachten om te koelen.

Ingrediënten, voor 1 taart:

Voor het deeg

  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 240 gra, rietsuiker of lichte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (à 8 gram)
  • snufje zout
  • 300 gram roomboter, koud en in blokjes, plus extra om in te vetten
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 eetlepels paneermeel

Voor de vulling

  • 1 kilo stevige, iets zure appels (bijvoorbeeld Jonagold), geschild en in blokjes
  • 100 gram rozijnen
  • 40 gram rietsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels citroensap

Benodigdheden

  • springvorm van 24 centimeter doorsnede
  • vershoudfolie
  • deegroller

Bereiding appeltaart

Verwarm de oven voor tot 175 graden (hetelucht) of 195 graden (elektrisch). Vet de springvorm in met boter.

Meng het bakmeel, de rietsuiker of basterdsuiker, vanillesuiker en het zout in een mengkom. Voeg de boter toe en kneed met je vingers door het meelmengsel tot een kruimelig deeg. Voeg 1,5 losgeklopt ei toe en kneed tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en wikkel het in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Meng intussen voor de vulling de appel, rozijnen, rietsuiker, het kaneel en citroensap in een mengkom.

Rol driekwart van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap die iets groter is dan de springvorm. Leg het deeg voorzichtig in de springvorm en druk de randen goedaan. Houd de rest achter voor de bovenkant van de taart. Strooi het paneermeel over de bodem en vul de taart met het appelmengsel.

Rol lange strengen van het resterende deeg en leg ze in ruitvorm over de vulling. Bestrijk het deeg met het resterende losgeklopte ei.

Zet op een rooster onder in de oven en bak de taart in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Laat de appeltaart in de vorm afkoelen.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Oma Boema. Foto: Saskia Lelieveld, Ellen Hoste)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.