Naar cookieinstellingen
Battenberg cake op een plateau met een kopje thee erbij

De Battenberg cake van Christiaan de Vries

Christiaan de Vries bakte het tot de finale van The Great British Bake Off, de Britse versie van Heel Holland Bakt. En de eerste technische opdracht die hij moest maken, was de Battenberg cake. Voor Christiaan was het toen oprecht ook de allereerste keer dat hij zo’n cake maakte. Gelukkig pakte dit goed uit en is hij bedreven in het maken van deze lekkernij. Voor de cake gebruikt Christiaan een Battenberg-bakvorm van 20 × 15 centimeter of een ondiepe vierkante bakvorm van 20 centimeter.

Ingrediënten:

  • 125 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 2 middelgrote eieren, op kamertemperatuur
  • 2 druppels amandelextract
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 theelepels melk
  • enkele druppels roze of rode voedingskleurstof

Voor de afwerking:

  • poedersuiker of maïzena, voor het bestuiven
  • 350 gram marsepein
  • 8 eetlepels abrikozenjam

Bereidingswijze:

Stap 1: bakvorm voorbereiden

Wanneer u een speciale Battenberg bakvorm met verdelers gebruikt, vet deze dan in en bekleed met bakpapier. Gebruikt u een gewone vierkante bakvorm? Maak dan een tussenschot met bakpapier en aluminiumfolie, zodat u 2 gelijke secties krijgt. Verwarm de oven voor op 180°C (160°C hetelucht).

Stap 2: cakebeslag maken

Klop de boter met de suiker in een mengkom romig. Klop enkele minuten tot het mengsel licht en luchtig is.

Stap 3: eieren toevoegen

Klop de eieren los met het amandelextract en voeg ze geleidelijk toe aan het botermengsel. Voeg ook een eetlepel van het zelfrijzend bakmeel toe, zodat het mengsel niet gaat schiften.

Stap 4: meel en kleurstof toevoegen

Zeef de resterende bloem, voeg het zout en amandelmeel toe. Meng dit voorzichtig met 2 theelepels melk door het beslag. Verdeel het beslag in 2 gelijke porties en kleur 1 helft roze.

Stap 5: bakken

Verdeel het ongekleurde beslag over de ene helft van de vorm en het roze beslag over de andere helft. Bak 20-25 minuten tot de cake terugveert bij lichte druk. Laat kort afkoelen in de vorm en stort dan op een rooster.

Stap 6: cake op maat snijden

Snijd, indien nodig, de cakehelften in tweeën zodat u 4 gelijke stroken hebt (2 roze en 2 gele). Snijd de randen recht voor een strakke afwerking.

Stap 7: marsepein uitrollen

Bestuif het werkblad met poedersuiker en rol de marsepein uit tot een rechthoek van zo’n 20 × 30 centimeter.

Stap 8: cake samenstellen

Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef het. Bestrijk een roze strook met jam en plaats deze op de marsepein. Bestrijk de andere zijden van deze strook ook met jam en leg er een gele strook naast. Herhaal dit met de overige stroken om een dambordpatroon te vormen.

Stap 9: marsepein eromheen wikkelen

Bestrijk de buitenkant van de cake met jam en vouw ten slotte de marsepein er strak omheen. Zorg dat de naad aan de onderkant zit. Strijk glad en snijd de uiteinden recht af.

(Bron: Christiaan de Vries Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.