De asperges zijn opvallend goedkoop én vroeg dit jaar
Publicatiedatum: 3 april 2017
Zo’n 30 jaar geleden is mei nog het moment dat we weer voor het eerst asperges kunnen kopen bij de groenteman. Tegenwoordig zijn ze er steeds vroeger door nieuwe teelttechnieken. Het aanbod is ook nog eens aanzienlijk groter, doordat de oppervlakte landbouwgrond waarop asperges verbouwd worden flink is toegenomen. En dat is weer terug te zien in de prijs.
Steeds meer landbouwgrond voor asperges
Sinds 2000 is de oppervlakte landbouwgrond met asperges in Nederland meer dan 70 procent gestegen; er is 1490 hectare bij gekomen. Er is nu 3.750 hectare aspergelandbouwgrond. In Noord-Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant worden de meeste asperges uit de grond gehaald. De provincie Limburg neemt 62 procent van de Nederlandse aspergeteelt voor haar rekening. In Noord-Brabant is het aspergeareaal in 2016 met 115 hectare toegenomen en in Limburg met 112 hectare. Hoewel asperges ook in de andere provincies gestoken worden, blijft de teelt daar kleinschalig. Ten aanzien van de aspergeteelt in Europa bekleedt Nederland de vijfde plek. Duitsland produceert de meeste asperges, gevolgd door Spanje, Italië en Frankrijk.
Prijs flink gedaald
Het traditionele aspergeseizoen moet nog komen en normaal moet voor een kilo asperges rond deze tijd van het jaar zo’n 15 euro betaald worden. Dit jaar is er echter een flinke daling te zien in de prijs. De veilingprijs voor een kilo asperges is nu maar 8 euro. Door nieuwe teelttechnieken (zoals het gebruik van plastic tunnels) lukt het telers het witte goud steeds vroeger te oogsten, zodat de schaarste die er voorheen is niet meer aan de orde is. Ook richten steeds meer aspergetelers zich op het vroege seizoen, waardoor de eerste asperges dit jaar al eind maart gestoken worden.
Eerste asperges van 2017
De eerste asperges uit de volle, koude grond van 2017 komen uit het Brabantse Liessel. Bij boerderij De Berkershoeve in Liessel zijn de asperges al op 22 maart uit de grond gehaald. Berkers wil graag de eerste zijn met de asperges, maar niet ten koste van alles. Tegenover Omroep Brabant zegt hij: “Het is onzin als je weet dat moeder natuur de asperges vanzelf brengt, om ze dan toch geforceerd te kweken.” Berkers teelt de asperges op zijn eigen vertrouwde manier. “Eerst de grond opbouwen, dan zwarte plastic eromheen zetten, tunneltjes opbouwen en dan maar wachten tot de asperges komen.” Wel kiest Berkers voor speciale asperges die bij lage temperaturen snel groeien en hij gebruikt speciale grond.
Na de Pasen beginnen alle telers te oogsten en gaan de prijzen nog meer omlaag. De verwachting is dat een kilo dan tussen de 5 en 6 euro gaat kosten.
Ook zin gekregen in asperges? Bekijk onze lekkerste recepten met het witte goud!
(Bron: ANP, De Volkskrant, Trouw, 1limburg.nl, omroepbrabant.nl)