Naar cookieinstellingen
Fouten bij het koken

De 7 meest gemaakte (klassieke) fouten bij het koken

Staat u graag uren in de keuken om een fantastisch diner in elkaar te zetten? Of draait u liever een snelle ‘hap’ in elkaar? Er kan hoe dan ook behoorlijk wat misgaan bij het koken. Het komt elke dag weer terug, dus grote kans dat u één van de onderstaande (klassieke) fouten bij het koken weleens heeft gemaakt. Vanaf nu maakt u ze niet weer. 

1. Voorkom fouten bij het koken en lees eerst het hele recept

Laten we beginnen bij het begin, zeker voor wie kookt volgens een recept. Om (klassieke) fouten bij het koken te voorkomen, is het van belang om eerst het hele recept door te lezen. Dat doet niet iedereen, met als gevolg dat u halverwege erachter komt dat u iets voor had moeten bereiden of stap 3 en 4 over had kunnen slaan. Kortom, lees u in, dan komt u niet voor verrassingen te staan. Zet alle ingrediënten en benodigdheden klaar en bekijk of er voorbereidingstijd nodig is om het gerecht op tijd af te krijgen. Want soms moeten ingrediënten eerst rijzen of in een marinade de smaken opnemen.

2. Volg de aanwijzingen in een recept nauwkeurig

Klaar met lezen en de voorbereidingen? Volg dan de aanwijzingen in het recept. Op de redactie hanteren we de regel: maak het de 1e keer exact volgens recept, daarna kunt u er iets van uzelf aan toevoegen. Maar volg, zeker als u iets voor de 1e keer maakt, het recept volledig. Slaat u een aanwijzing over, dan kan uw gerecht niet de juiste smaak krijgen, de cake niet luchtig maar vast worden en de soufflé inzakken. Het zijn de typische fouten bij het koken om de aanwijzingen naar eigen inzicht aan te houden of de volgorde te negeren. Door het niet volgen van een recept kan er bijvoorbeeld ook bij het bakken van een cake behoorlijk wat fout gaan. We hebben de veelgemaakte fouten onder elkaar gezet.

3. Gebruik de juiste pan en laat deze goed warm worden

Kies aan de hand van het gerecht dat u maakt de juiste pan. Gaat u groenten en vlees roerbakken, gebruik dan een wok. Bakt u meerdere groenten en vlees bij elkaar, gebruik dan een hapjespan. Bakt u aardappelen, een ei of vlees, gebruik dan een koekenpan. Zet de pan op en de pit aan en laat de pan eerst goed warm worden. Is de pan warm? Voeg dan de olie of boter toe. Zo verbrandt de olie of boter niet en als het warm is, dus de boter gesmolten, dan kunnen de ingrediënten erbij. Is een pan niet warm genoeg, dan wordt vlees minder mooi bruin en een ei blijft onmiddellijk aan de bodem plakken. Controleer ook regelmatig of uw pannen nog goed zijn. We leggen in dit artikel uit hoe lang pannen meegaan.

4. Vlees braden? Keer het niet te snel

Wanneer u vlees braadt, haal het dan op tijd uit de koeling. Dan kan het op kamertemperatuur komen. Dat komt de smaak bij het braden ten goede en zorgt voor een betere garing van binnen. Verwarm de pan dus eerst goed, doe (bak)boter of olie in de pan en als dat ook warm genoeg is, voeg dan het vlees toe. En doe dan even helemaal niets… We hebben de neiging om het vlees snel te keren, maar laat het eerst goed aanbraden alvorens u het keert. Als u het de tijd geeft, laat het vanzelf los van de bodem en kunt u het keren. Als het makkelijk loskomt is dat het moment om te keren.

Gebruikt u olie, kijk op de verpakking of de olie ook geschikt is om te bakken en braden, want daarvoor zijn ze niet allemaal geschikt.

5. Maak niet deze (klassieke) fouten bij het koken van groenten

Gaat u met groenten aan de slag? Dat is een goed idee, want groenten zijn gezond. Bereiden kan op veel verschillende manieren. Koken, roerbakken, stomen en grillen. Kookt u de groenten, maak dan niet de (klassieke) fout bij het koken om ze te ver door te koken. Naast dat dit geen goed doet aan de smaak, gaan hiermee ook vitamines verloren. Stomen is in dat opzicht ook een goed alternatief, dan blijven veel van de beste eigenschappen van de groenten bewaard.

Varieer zoveel mogelijk met groenten en eet met de seizoenen mee, dan heeft u elke dag weer iets lekkers op tafel. Of probeer eens diepvriesgroenten, die zijn ook goed te verwerken in gerechten.

6. Verbrand de knoflook niet

Gebruikt u graag verse knoflook? Veel mensen pellen en persen vervolgens de knoflook. Begrijpelijk, want het gaat relatief makkelijk en geeft veel smaak. Maar doe de geperste knoflook niet direct in de hete pan, dan verbrandt het. Of zet het vuur lager. Moet er direct daarna nog iets bij, dan kunt u dat beter eerst in de pan doen en daarna de knoflook. Of snijd de knoflook eens in plaats van te persen, dat zal iets minder snel verbranden en geeft evengoed een heerlijke smaak. Zit de knoflookgeur nog aan uw handen, dan zijn daar ook manieren voor om het er weer af te krijgen. Welke dat zijn, leest u hier.

7. Geen kromme pannen? Was ze dan niet direct af

Is het gerecht klaar en staat alles op tafel, laat dan ook de pannen nog even op het fornuis staan. De pannen zijn net behoorlijk verhit en als u ze dan direct onder de kraan houdt, kunnen ze kromtrekken. Dit is ook één van de fouten bij het koken die nog vaak voorkomt. En een kromgetrokken pan, daar is niet makkelijk mee te koken. Zeker niet als u een inductiekookplaat heeft. Blijven er kringen achter op uw inductiekookplaat? In een eerder artikel beschrijven we hoe u die kunt verwijderen.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Libelle Lekker, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    raidamaisa says:

    Thanks for sharing this informative topic with us and allowing us to read it. My grandmother told me about these mistakes. I shared this with my CIPD Assignment Writers essaywriters.ae/cipd-assignments. Everyone wants to cook perfectly but some people make these little mistakes.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.