croquembouche

Croquembouche van Danny Jansen

In zijn boek Masterclass Desserts neemt Danny Jansen een aantal desserts onder de loep. Want volgens Danny kunt u met een dessert uw gasten nog een laatste indruk meegeven. In het boek klassiekers, eenvoudige recepten en recepten waarmee u indruk kunt maken. Zoals met deze croquembouche.

Ingrediënten (voor 20 personen):

Voor de soezen:

  • 500 milliliter melk
  • 500 milliliter water
  • 500 gram boter
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 20 eieren

Voor de vulling (botercrème):

  • 1 kilo roomboter (op kamertemperatuur)
  • 240 gram poedersuiker
  • 1 kilo banketbakkersroom (op kamertemperatuur)

Voor de karamel:

  • 300 gram suiker
  • 100 milliliter water

Extra nodig:

  • een puntvorm (pylon)
  • eetbaar goud

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Van de soezen:

Breng in een flinke pan de melk, het water en de boter aan de kook.

Voeg alle bloem en het zout in één keer toe er roer flink door met de garde. Gaar het deel al roerend in ongeveer 4 minuten. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer één voor één de eieren door het deeg; voeg het volgende ei pas toe als het vorige compleet is opgenomen

Schep het beslag in een spuitzak en spuit doppen ter grootte van een golfbal en met voldoende ruimte op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Bak de soezen in ongeveer 30 minuten gaar. Laat de soezen in de over afkoelen.

Van de botercrème: 

Roer de boter met de poedersuiker met een mixer luchtig. Voeg beetje bij beetje de banketbakkersroom toe en meng tot een egale botercrème.

Vul de afgekoelde soezen met de botercrème. Dit doet u door met een puntig mesje een gaatje te maken in de soezen. Spuit de crème er met een spuitzak met een klein spuitmondje in.

Breng voor de karamel de suiker met het water aan de kook tot 155 graden tot het karamel is.

Haal de soezen met de onderkant voorzichtig door de karamel en plak ze stevig tegen de met bakpapier bekleedde vorm. Plak de vorm rondom vol. Haal de soezentoren er vanaf en vul de binnenkant ook met soezen.

Garneer met bladgoud en karamelslierten.

TIP: laat de soezen goed drogen in de oven. Doet u de oven eerder open, dan is de kans groot dat de soezen inzakken.

(Bron: Danny Jansen / Masterclass Desserts)

Geef een reactie