Courgettecake van Sarena Solari
Publicatiedatum: 30 september 2022
Deze courgettecake is volgens Sarena als een grap ontstaan toen zij ging experimenteren met groenten in een zoet gebakje. Het resultaat mag er zijn: een smeuïge cake, met worteljam en knalroze ganache van aubergine.
Ingrediënten:
Van de courgettecake:
- 200 gram kristalsuiker
- 3 eieren
- 125 milliliter zonnebloemolie
- 1 citroen
- 1 theelepel vanille-extract
- 300 gram courgette, geraspt
- 300 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 4 eetlepels maanzaad
Van de worteljam:
- 1000 gram wortelen, geraspt
- 500 gram geleisuiker (voor halfzoete jam)
- 2 citroenen
- 1 sinaasappel
Van de aubergine-rode bieten ganache:
- 150 gram aubergine (bereid)
- 300 gram witte chocolade
- 50 gram rode biet, gepureerd
Bereidingswijze:
Van de worteljam:
Leg een schoteltje in de vriezer. Was en rasp de wortelen fijn. Was de citroenen en sinaasappel en rasp de schil van alle drie. Pers de vruchten uit. Doe de wortels, citroenrasp en sap en sinaasappelrasp en sap in een pan. Voeg de geleisuiker toe, roer goed en breng aan de kook. Kook ca. 5 minuten of volg de aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker. Doe een lepeltje jam op het koude schoteltje om te zien of de jam dik genoeg is. Zo niet, kook nog een paar minuten langer. Doe de jam in brandschone potjes. Je maakt meer jam dan nodig voor deze taart, maar het is ook heerlijk op brood of door de yoghurt.
Van de aubergine-rode bieten ganache:
Pof de aubergine in de oven op 220 graden voor ca. 45 minuten. De duur is afhankelijk van de grootte van de aubergine. Controleer of hij gaar is door erin te duwen. Als hij zacht is van binnen is hij klaar. Haal de aubergine uit de oven en laat volledig afkoelen. Pel vervolgens de vel van de aubergine en pureer het vruchtvlees. Weeg 150 gram af en zet opzij.
Smelt de witte chocolade au bain-marie of in de magnetron. Roer hier de aubergine door tot een egale massa. Voeg tot slot de gepureerde rode biet toe en meng tot het een mooie egale roze kleur heeft. Laat de ganache opstijven in de koelkast terwijl u de cake maakt.
Van de Courgettecake:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de suiker met de eieren in een kom en meng goed door elkaar tot de suiker gesmolten is. Voeg ook de olie toe. Was de citroen en rasp de gele schil. Voeg dit samen met het sap van de citroen toe aan het beslag. Voeg het vanille-extract toe en meng tot een egale massa. Spatel daarna de geraspte courgette erdoor. Voeg in een keer de bloem, bakpoeder en baking soda toe en meng tot u een egaal beslag heeft. Roer tot slot het maanzaad erdoor.
Vet een cakevorm goed in of bekleed hem met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven ca. 50 minuten. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar. Zo niet, verleng dan de baktijd met 5 minuten en test nog een keer. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Draai de cake vervolgens om op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
Snijd de cake doormidden en bestrijk hem met een dikke laag worteljam. Leg de bovenste helft er weer op en bestrijk met de aubergine chocolade ganache of spuit deze er mooi op.
(Recept en foto: Sarena Solari)