Courgette is in het seizoen: alles over deze veelzijdige groente
Publicatiedatum: 12 augustus 2024
Het is één van de meest veelzijdige groentes: de courgette. Met zijn neutrale smaak is het in veel gerechten te verwerken. Koken, stomen, roerbakken, frituren, grillen of zelfs rauw eten, het kan allemaal. We vertellen u alles over de courgette en geven recepten om hem in te verwerken.
De verschillende soorten courgette
De meest bekende soort is de langwerpige groene courgette. Maar hij kan ook geel van kleur zijn of een bolle vorm hebben. Die laatste is handig wanneer u hem wilt vullen. De smaak is nagenoeg hetzelfde. De groente bevat vitamine B en C, kalium en veel vezels. Laat de schil eraan wanneer u hem bereidt, want net daaronder zitten de vitamines. Verder zitten er weinig koolhydraten in een courgette. Het is daarom een goed alternatief voor pasta bijvoorbeeld.
Courgetti maken, het alternatief voor pasta
Want u kunt er courgetti van maken, spaghetti van courgette. Dit kan met een speciale spiraalsnijder of u kunt zelf hele dunne reepjes snijden. Combineer dit met een pastasaus en u heeft een gerecht met weinig calorieën. Het beste is om de courgetti te bakken in de pan en niet te koken in water. Courgette trekt, net zoals aubergine, snel vocht aan. Hierdoor kan het soms zompig worden.
Een courgette koken, stomen, (roer)bakken, frituren of grillen
Koken
Wanneer u een courgette kookt, is het het beste om kleine blokjes te snijden. Houdt dan een kooktijd van 5 tot 8 minuten aan. Kook de blokjes in water, bouillon of tomatensaus.
Stomen
Wie een stoompan of stoomoven heeft, kan de courgette daar ook in bereiden. Snijd dunne plakken en verwarm deze zo’n 10 minuten in een voorverwarmde stomer.
Roerbakken
U kunt de groente ook (roer)bakken. Het handigste is om ook hierbij niet te grote stukken te snijden. Hoe kleiner, hoe sneller gaar namelijk. Pak een wok, hapjespan of koekenpan en doe hier wat olie in. Bak de stukjes in 4 tot 8 minuten gaar. De courgette moet lichtbruin van kleur zijn.
Frituren
Heeft u een courgettebloem? De bloem is het lekkerst om te frituren en daarna eventueel te vullen. Maak de courgettebloem schoon en verwijder de stampers. Maak een beslag van bloem, ei, melk en zout en haal de courgettebloem erdoorheen. Frituur vervolgens tot hij goudgeel is. Vul naar smaak met bijvoorbeeld ricotta en Parmezaanse kaas. Maar zonder vulling is het ook al smakelijk.
Grillen
Voor de krokantste versie, kunt u de courgette ook grillen. Dit kan in een grillpan, in de oven of op de barbecue. Snijd (niet te dunne) plakken en dep droog. Bestrijk met wat (olijf)olie. Grill ze in de pan of op de barbecue voor 1 tot 2 minuten en keer dan om. Laat ze dan nog een zelfde tijd grillen. In de oven kan ook: doe de plakken dan in een ovenschaal en besprenkel met (olijf)olie en strooi er eventueel peper en zout overheen. Rooster ze 15 tot 20 minuten op 180 graden. De courgette moet goudbruin kleuren aan de randen.
Kan een courgette rauw gegeten worden?
Ja, een courgette kunt u rauw eten. Er is wel een maar. Vroeger kwam de stof cucurbitacine veel voor in de groente. Dit maakt hem bitter en daardoor schrikt het dieren af om hem te eten. Als een courgette van een kweker komt, zit het stofje er eigenlijk niet meer in. Bij wie zelf de groente kweekt, komt het nog sporadisch voor. Dus eet u de groente rauw en smaakt hij bitter? Eet hem dan niet op. U kunt dan last krijgen van buikpijn, hevige krampen, braken, diarree, duizeligheid en hartkloppingen. Mocht dit gebeuren, neem dan contact op met uw huisarts.
Welke courgette kunt u het beste meenemen uit de winkel?
Vaak wordt gedacht: hoe groter de groente, hoe beter. Maar bij een courgette is dat niet het geval. Kleinere exemplaren hebben veel meer smaak dan grotere. Bewaar hem buiten de koelkast, bij een temperatuur van 12 tot 15 graden. Dan blijft hij langer vers, dan in de koeling. Invriezen kan ook. Blancheer de groente dan eerst en vries daarna in.
Recepten met courgette
Zin gekregen in de groente? Wij hebben diverse recepten met courgette op onze site staan. Zoek vooral iets lekkers uit!
(Bron: Nu.nl, Natuur en Milieu, Libelle-Lekker, Voedingscentrum, Culinaire Ambiance, Jumbo, Albert Heijn. Foto’s: Shutterstock)