Naar cookieinstellingen
Croquembouche

Croquembouche van Robèrt van Beckhoven

Deze croquembouch van Robèrt van Beckhoven is niet alleen heerlijk, hij ziet er ook prachtig en feestelijk uit. Wilt u de soezentoren nog decoreren met fraai draadwerk van karamel? Maak met een vork dunne draden van de karamel en drapeer deze rondom de toren

Ingrediënten:

Voor het soezendeeg:

  • 500 milliliter melk
  • 250 gram boter
  • snuf zout
  • 250 gram bloem
  • 500 gram ei
  • poedersuiker

Voor de banketbakkersroom:

  • 2 vanillestokjes
  • 1000 gram volle melk
  • 200 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 90 gram custardpoeder
  • 2 snufjes zout
Voor de karamel:
  • 2 x 250 gram suiker
  • scheut water

Voor de nougat:

  • 450 gram suiker
  • 50 gram glucose
  • 100 milliliter water
  • 150 gram amandelschaafsel
  • 40 gram boter

Extra nodig:

  • kegelvorm
  • siliconemadjes
  • verschillende bakplaten
  • ronde steker voor de bodem
  • spuitzak met kleine mond voor de banketbakkersroom
  • spuitzak voor de soezen

Bereidingswijze:

Van de bodem van de nougat:

  • Kook de suiker, glucose en water tot een goudbruine karamel. Niet roeren!
  • Haal de pan van het vuur en roer eerst de boter en vervolgens de amandelen erdoorheen.
  • Stort de nougat uit op een siliconen matje, leg er een 2e matje bovenop en druk de nougat met een deegroller uit tot een gelijkmatige, zo plat mogelijke plak. Laat uitharden.
  • Steek voordat de nougat helemaal is uitgehard met een ronde steker de bodem voor de toren uit . Laat de uitgestoken bodem verder uitharden (Is de nougat al te veel uitgehard? Laat hem dan weer zacht worden in de oven).

Van de banketbakkersroom:

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 450 gram melk met het vanillemerg en -stokje en 50 gram suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker, melk en het zout los en roer de custardpoeder erdoor.
  • Schenk een scheutje hete melk over het eimengsel en roer met een garde goed door.
  • Schenk alles terug in de pan en roer alles meteen weer goed door elkaar.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 2 minuten garen.
  • Stort de banketbakkersroom op een plat bord en bedek met plasticfolie.
  • Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.
  • Doe in een spuitzak.
  • Knip kleine gaatjes onderin in de koude soesjes en vul ze met de room.

Van de soesjes:

  • Breng voor de soesjes de melk met de boter in een pan aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaat het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
  • Neem de pan van het vuur en doe het beslag in een kom. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, roer tussendoor goed en zorg dat het 1e ei helemaal is opgenomen voor u het volgende ei toevoegt.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit het in doppen van de gewenste grootte op de bakplaat. Gezien het aantal zult u hier meerdere bakplaten voor nodig hebben.
  • Bak de soesjes op 170-180 graden ongeveer 20 minuten. De precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de soezen. Heeft de oven een stoomfunctie? Voeg dan een beetje stoom toe tijdens het bakken. Laat ze na het bakken afkoelen.
  • Vul de soesjes via een kleine opening met de banketbakkersroom.

Van de karamel:

  • Kook 250 gram suiker met een scheut water op een matig vuur tot een goudbruine karamel. Niet roeren!
  • Deze karamelsaus kunt u gebruiken om de soesjes aan elkaar te metselen. Zodra de karamel te veel uithardt, kunt u hem weer even opwarmen op het vuur. Als hij op is, maak een nieuwe karamel van de rest van de suiker.

De afwerking:

  • Zet de kegelvorm op de nougat bodem.
  • Haal de soesjes 1 voor 1 door de karamel. Let op dit is heet! Plak ze vervolgens tegen de kegelvorm aan. Werk van onder naar boven. Het is het mooist om zoveel mogelijk tegen de karamelkant van de soesjes aan te kijken.
  • Wilt u de soezentoren nog decoreren met fraai draadwerk van karamel? Maak met een vork dunne draden van de karamel en drapeer deze rondom de toren.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.