Coq au vin van Micky van Parera
Publicatiedatum: 27 oktober 2015
Ingrediënten:
- 1 kg kippedijenvlees zonder bot en zonder vel
- 250 gram gerookt spek
- 500 gram kastanje champignons
- 2 flessen rode wijn
- 1 winterpeen en prei
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui en knoflook
- half bosje thijm
- 1 tak rozemarijn
- 2 laurier blad
- 1 à 2 eetlepels honing
- zwarte peper en zout
- olijfolie, maïzena
Bereiding:
Groenten wassen en klein snijden, in blokjes of fijne stukjes. Ui snipperen, knoflook in plakjes snijden. Champignons heel houden en kort bakken in olie of roosteren in oven tot licht bruin en apart houden.
Stoofpan op middelhoog vuur met een beetje olijfolie. Ui fruiten tot licht bruin, dan kort doorbakken met plakjes knoflook erbij. Dan 1.5 fles rode wijn erbij in pan met ui en knoflook. (blussen)
Fijn gesneden groenten en kruiden erbij. Spek erbij en dan liefst 1 uur of langer zacht laten stoven en uitdampen. Daarna kip erbij en champignons erbij. Wat zwarte peper en de honing erbij
Kip laten garen en marineren in de wijn, evt nog wat wijn erbij als de kip boven de wijn uitsteekt in de pan. Kip zeker nog een uurtje zachtjes stoven zonder deksel, af en toe kijken en roeren. Op smaak maken naar voorkeur met nog wat peper en zout.
Klein beetje maizena, ongeveer 1 eetlepel, net vloeibaar maken in kopje met water. Goed door de saus roeren en even laten doorpruttelen tot de maïzena de saus bindt. Als de saus al dik genoeg is kunt u dit eventueel overslaan. Dit hangt af van uw pan, deste breder de pan deste dikker de saus al zal zijn. Serveren met aardappels uit de oven, stokbrood en groente naar keuze.