Naar cookieinstellingen
Duur 03:33
Gepubliceerd op 9 maart 2016

Ciambelline van Sarena

Heel Holland Bakt-winnares Sarena maakt in Tijd voor MAX Ciambellini. Dat is een zandkoekje die u lekker in de thee kunt dopen. Het deeg is gemaakt van pasta frolla, dit deeg is de basis van veel taarten en koekjes.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koude boter, in blokjes gesneden
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 25 gram cacaopoeder
  • 1 eiwit om te bestrijken

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk dat de boter niet te veel opwarmt, meng daarom zo kort mogelijk. Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe in dat geval de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort
tot u een zanderige structuur overhoudt. Strooi het deeg vervolgens op een schoon werkblad.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de kristalsuiker, het merg uit het vanillestokje en de eidooiers toe. Kneed dit met uw handen tot u een egaal en soepel deeg hebt. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en voeg aan een deel de cacaopoeder toe. Kneed goed door tot alle cacao goed opgenomen is. Maak van beide kleuren deeg een bal, druk deze plat en verpak hem in plasticfolie. Laat hem minstens een half uur rusten in de koelkast. Daarna kan je verschillende vormen maken.

Ciambelline

Rol van beide kleuren deeg een slang van ca. 1,5 cm doorsnede en snijd deze in stukjes van 6 cm lang. Draai de uiteindes naar elkaar toe, leg ze 1 cm over elkaar en druk aan zodat ze vastzitten.

Spiraal

Rol van beide kleuren deeg een lap met een dikte van 2 mm en ongeveer 20 cm breed en 30 cm lang. Smeer een lap deeg licht in met eiwit en leg de andere lap erbovenop. Rol nu beide lappen deeg helemaal op. Leg de rol en half uur in de koelkast of 10 minuten in de diepvries om op te stijven. Snijd vervolgens plakjes met een dikte van een halve centimeter.

Ruitjes

Rol van beide kleuren deeg een lap met een dikte van 5 mm. Snijd hier stroken uit met een breedte van 5 mm. Leg een lichte en een donkere strook naast elkaar en leg hiernaast weer een lichte en een donkere strook.. Bestrijk de stroken licht met eiwit. Leg hierop weer vier lichte en donkere stroken, waarbij u op een lichte een donkere strook legt en op een donkere een lichte strook legt. Bestrijk ook deze licht met eiwit en herhaal dit nog twee keer zodat u vier lagen krijgt. Leg het deeg en half uur in de koelkast of 10 minuten in de diepvries om op te stijven. Snijd vervolgens plakjes met een dikte van een halve centimeter.

Tot slot: Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze kleur beginnen te krijgen. Laat de koekjes 5 minuten afkoelen voordat u ze van de bakplaat haalt. Leg ze vervolgens op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. Zet een lekkere kop thee en smullen maar!

(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.