Choux au craquelin met koffieroom van Elise
Publicatiedatum: 16 december 2024
Elise is de winnaar van Heel Holland Bakt seizoen 12! Ze is te gast in Tijd voor MAX en maakt hier Choux au craquelin met koffieroom, oftewel soesjes met koffieroom!
Wilt u meer weten over Elise, hoe ze het 8 weken lang bakken in de tent heeft ervaren? Dat kan op de website van Heel Holland Bakt!
Ingrediënten:
Soezendeeg
- 100 milliliter melk
- 100 milliliter water
- 100 gram ongezouten roomboter
- 0,25 theelepel zout
- 100 gram bloem
- 3 tot 4 eieren
Craquelin
- 110 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 125 gram bloem
- snuf zout
Crème diplomat koffievulling
- 500 milliliter melk
- Scheutje vanille-extract
- 90 gram suiker
- 2 eidooiers
- 45 gram maïzena
- Koffie-extract naar smaak
- 250 milliliter slagroom
- 1 tot 2 blaadjes gelatine
Bereiding soezendeeg
Verwarm melk, water, boter en zout in pan, breng aan de kook. Voeg de bloem toe, verwarm totdat het bloemmengsel gaar is. Laat het bloemmengsel afkoelen. Klop de eieren los en voeg beetje voor beetje toe aan het bloemmengsel totdat het deeg in een V-punt aan de garde blijft hangen wanneer je de garde optilt. Spuit de soesjes op, in 4 centimeter diameter.
Craquelin
Voeg boter, suiker, bloem en zout bij elkaar en meng tot een deeg. Rol het deeg uit tot 2 millimeter dikte. Steek rondjes uit, van 4 centimeter diameter. Laat 30 minuten koud worden in de vriezer.
Crème diplomat koffie
Meng de eidooiers, suiker en maïzena los met een scheut melk. Breng de rest van de melk met de vanille-extract aan de kook. Tempereer het eimengsel met het melkmengsel. Giet terug in de pan, breng aan de kook en kook even door. Laat de banketbakkersroom afkoelen.
Klop de slagroom op. Smelt gelatine met het aanhangende water. Tempereer de gelatine met wat slagroom en meng dit met de rest van de slagroom.
Roer de banketbakkersroom glad, breng op smaak met koffie extract en meng hier de slagroom doorheen.
Opbouw van de choux au craquelin met koffieroom
Spuit de soezen op met de crème, garneer met een gouden koffieboontje van chocola.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
Woensdag 18 december is finalist Anne te gast in Tijd voor MAX en donderdag 19 december is finalist Kim te gast.
(Bron: Elise. Foto: © MAX/Elvin Boer)