Chocoladetaart van Marieke
Publicatiedatum: 14 februari 2017
De liefde gaat door de maag is het gezegde. Op deze Valentijnsdag, de dag van de liefde, hoort dan natuurlijk een feestelijke chocoladetaart. Met liefde gemaakt door Marieke de Korte!
Ingrediënten:
Voor de taart:
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 300 gram roomboter
- 6 eieren
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- rond taartblik van 15 centimeter doorsnede
Voor de vulling:
- 300 gram roomboter
- 300 gram poedersuiker
- ½ pakje monchou
- vanillestokje
- natuurlijke roze kleurstof (scheutje bietensap of gedroogde frambozenpoeder)
- eventueel scheutje Chambord (frambozenlikeur)
Voor de chocolade drip:
- 200 gram witte chocolade, in hele fijne stukjes gehakt
- 100 gram slagroom (vetpercentage van minstens 35%)
Bereidingswijze:
Van de taart:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier op de bodem.
Klop de suiker met de roomboter luchtig tot een bijna wit geheel. Voeg één voor één de eieren toe. Als het beslag gaat schiften kunt u alvast een lepel meel toevoegen. Spatel het meel rustig door het beslag. Doe het beslag in het bakblik en bak de cake ongeveer een uur in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven en het soort bakblik. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
Laat de cake 5 minuten afkoelen in het bakblik en verwijder dan uit de vorm, laat verder afkoelen op een taartrooster.
Van de vulling:
Klop de roomboter en poedersuiker tot een luchtige crème (minimaal 10 minuten kloppen) Voeg als de crème wit van kleur is de monchou, het merg uit het vanillestokje en eventueel een scheutje Chambord toe en klop dit nog 5 minuten door de crème.
Maak dan de crème roze door de natuurlijke kleurstof toe te voegen. Dit kan met een scheutje bietensap (proeft u niets van) of gedroogde frambozenpoeder, opgelost in een theelepel citroensap. Beiden zijn verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. Mix dit goed door de crème totdat het de kleur roze heeft die u mooi vindt.
Van de chocolade drip:
Doe de fijngehakte chocolade in een grote kom. Breng de slagroom aan de kook en giet deze bij de chocolade. Klop dit tot een mooie gladde saus met een garde. Laat de chocolade saus even afkoelen, maar let er op dat deze niet te dik wordt.
Verdeel met een lepel de chocoladesaus over de randen van de taart verdelen zodat het mooi naar beneden kan drippen. De saus hoeft niet helemaal over de bovenkant van de taart, daar komen alle snoepjes.
Versieren van de taart:
Versier de taart met allerlei feestelijke koekjes, schuimpjes en snoepjes. U kunt bijvoorbeeld spekjes gebruiken of een ijshoorntje insmeren met wat gesmolten chocolade en daar allerlei sprinkles over heen doen.
De taart kan uitstekend een dag van te voren gemaakt worden. Plaats de taart tot een uur voorafgaand aan het serveren in de koelkast. Aansnijden en serveren in natuurlijk het lekkerst op kamertemperatuur.
(Bron: Marieke de Korte)