Chocoladenestjes met kuikens van Hans Spitsbaard
Publicatiedatum: 28 maart 2018
Het is bijna Pasen dus Hans Spitsbaard maakt natuurlijk iets waarin dit thema is verwerkt: chocoladenestjes met kuikens van marsepein. Hij heeft dit geleerd te maken van niemand minder dan Robèrt van Beckhoven. Leuk om op tafel te zetten of cadeau te geven.
Ingrediënten:
Voor de chocoladenestjes:
- 225 gram cornflakes
- 50 gram cacaoboter
- 500 gram pure chocolade (callets of grof gehakt)
Voor de kuikentjes:
- 250 gram gele marsepein
- 50 gram witte chocolade (callets of grof gehakt)
- 50 gram pure chocolade
- 1 eiwit
- 300 gram poedersuiker
- rode kleurstof
Extra nodig:
- 8 ronde kopjes of schaaltjes van ongeveer 8 centimeter doorsnede
- satéprikker
- 3 wegwerp spuitzakken
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 50 °C. Doe de cornflakes in een ruime kom en zet deze ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven. De cornflakes moeten lauw-warm aanvoelen, maar zeker niet te warm zijn!
Tempereer de cacaoboter in de magnetron. Doe dit op vol vermogen en in periodes van 20 seconden. Roer de cacaoboter tussen deze periodes steeds even door. Herhaal deze procedure tot ongeveer 2/3 van de cacaoboter gesmolten is. Roer het geheel nu door tot alle cacaoboter is gesmolten. Tempereer de pure chocolade. Smelt daarvoor de chocolade tot 45 °C en koel 2/3 op een marmeren plaat terug naar 27 °C. Giet de afgekoelde chocolade terug bij het 1/3 deel van de chocolade in de kom, de uiteindelijke temperatuur moet 30 °C zijn. Doe de cacaoboter bij de chocolade en roer goed door. Doe de chocolade vervolgens bij de cornflakes en meng alles met de handen net zo lang door elkaar, tot alle cornflakes een laagje chocolade heeft. Verdeel het mengsel over 8 kopjes/schaaltjes en druk in het midden een klein kuiltje (hier komen straks de kuikentjes in). Plaats de kopjes minimaal 30 minuten in de koelkast, zodat de chocolade goed kan uitharden.
Maak van de gele marsepein 24 knikkertjes van 10 gram. Prik met de achterkant van een satéprikker 2 kleine gaatjes in de knikkertjes, zodat hier de oogjes in kunnen. Tempereer nu de witte chocolade op dezelfde wijze als de cacaoboter en doe deze in een spuitzak. Spuit kleine bolletjes in de gaatjes van de knikkertjes. Tempereer de pure chocolade en spuit hiermee kleine pupillen op de oogjes.
Doe het eiwit in een kom en voeg hier net zo veel poedersuiker aan toe, tot zich een spuitbare icing vormt. Breng de icing op kleur met rode kleurstof. Doe de icing in een spuitzak en spuit kleine dopjes op de kuikentjes. Laat de kuikentjes een paar uur rusten zodat de icing goed kan uitharden.
Los de nestjes door de kopjes voorzichtig op het aanrechtblad te tikken. Schik 3 kuikentjes in elk nestje.
Tips:
- Door de cornflakes iets te verwarmen, stolt de chocolade niet te snel, waardoor u meer tijd heeft om de kopjes goed te vullen
- Cacaoboter is nodig om de chocolade vloeibaarder te maken. De chocolade verdeelt zich dan mooier om de cornflakes heen. Cacaoboter is niet verkrijgbaar in de supermarkt. Bestel het online of koop het bij de groothandel of (bak)speciaalzaak
- Voor het tempereren van grotere hoeveelheden chocolade gebruikt Hans vaak de methode waarbij hij de chocolade “tableert” (op een marmeren plaat). U kunt chocolade ook met de magnetron tempereren, zoals in dit recept is beschreven. Zorg ervoor dat u altijd een plastic bakje gebruikt en geen porselein, want dat houdt de warmte teveel vast
(Bron: Hans Spitsbaard)