chocoladekoekjes oftewel chocolate chip cookies.

Chocoladekoeken van Anouk Glaudemans

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid staat Anouk Glaudemans in de keuken van Tijd voor MAX. De oud-winnares van Heel Holland Bakt van 2020 maakt chocoladekoeken, ook wel chocolade chip koekjes genoemd. Volgens Anouk het een ‘ontzettend toegankelijk’ recept.

Ingrediënten, voor 16 stuks

  • 140 gram chocolade (puur, melk, wit of gemengd)
  • 35 gram gezouten gebrande hazelnoten
  • 110 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 225 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 0,25 theelepel baking soda
  • mespunt zout

Benodigdheden

  • handmixer met gardes
  • bakpapier
  • snijplank die in de koelkast past

Bereiding chocoladekoeken

Hak de chocolade en de hazelnoten grof. Leg bakpapier op de snijplank.

Klop met de mixer de boter in een mengkom in een paar minuten zacht en romig. Voeg de basterdsuiker toe en mix door. Doe het ei erbij en mix weer rustig door.

Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout. Voeg toe aan het boterbeslag en mix kort door. Mix niet langer dan nodig: gemengd is gemengd! Meng de gehakte chocolade en hazelnoten door het deeg.

Draai van het deeg 16 balletjes van ongeveer 40 gram en leg deze op de snijplank met bakpapier. Leg de snijplank met de balletjes 30 minuten in de koelkast of 15 minuten in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte. Leg bakpapier op een bakplaat.

Leg de 16 balletjes op de bakplaat. Laat er voldoende ruimte tussen want het beslag vloeit uit.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in 13 tot 15 minuten goudbruin en gaar.

Haal de bakplaat uit de oven, laat 5 minuten staan op het aanrecht en schuif dan het bakpapier op een rooster. Na 5 minuten kunt u ook het bakpapier verwijderen en de koekjes volledig laten afkoelen op het rooster.

Tips van Anouk voor de chocoladekoeken

Hazelnoot kunt u vervangen door een andere noot, door rozijnen of cranberries of weglaten. U kunt kiezen om gezouten of ongezouten noten te gebruiken. Kies wel altijd voor gebrande noten.

Wilt u chocoladedeeg, vervang dan 15 gram bloem door 15 gram cacaopoeder.

In plaats van 16 kleinere koeken, kunt u ook 8 grote koeken bakken. De baktijd is dan 15-17 minuten.

Dit deeg is goed in te vriezen, zodat u altijd à la minute verse koekjes kunt bakken. Draai dan alvast de balletjes en vries die in. Verpak de balletjes in een plastic zak. Leg de bevroren deegballetjes op een bakplaat met bakpapier en verleng de baktijd met 2 minuten. U hoeft het deeg dus niet eerst te laten ontdooien.

De koekjes zijn 3 dagen houdbaar in een afgesloten trommel.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Anouk Glaudemans. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie