Naar cookieinstellingen
chocoladekoekjes oftewel chocolate chip cookies.

Chocoladekoeken van Anouk Glaudemans

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid staat Anouk Glaudemans in de keuken van Tijd voor MAX. De oud-winnares van Heel Holland Bakt van 2020 maakt chocoladekoeken, ook wel chocolade chip koekjes genoemd. Volgens Anouk het een ‘ontzettend toegankelijk’ recept.

Ingrediënten, voor 16 stuks

  • 140 gram chocolade (puur, melk, wit of gemengd)
  • 35 gram gezouten gebrande hazelnoten
  • 110 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 225 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 0,25 theelepel baking soda
  • mespunt zout

Benodigdheden

  • handmixer met gardes
  • bakpapier
  • snijplank die in de koelkast past

Bereiding chocoladekoeken

Hak de chocolade en de hazelnoten grof. Leg bakpapier op de snijplank.

Klop met de mixer de boter in een mengkom in een paar minuten zacht en romig. Voeg de basterdsuiker toe en mix door. Doe het ei erbij en mix weer rustig door.

Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout. Voeg toe aan het boterbeslag en mix kort door. Mix niet langer dan nodig: gemengd is gemengd! Meng de gehakte chocolade en hazelnoten door het deeg.

Draai van het deeg 16 balletjes van ongeveer 40 gram en leg deze op de snijplank met bakpapier. Leg de snijplank met de balletjes 30 minuten in de koelkast of 15 minuten in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte. Leg bakpapier op een bakplaat.

Leg de 16 balletjes op de bakplaat. Laat er voldoende ruimte tussen want het beslag vloeit uit.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in 13 tot 15 minuten goudbruin en gaar.

Haal de bakplaat uit de oven, laat 5 minuten staan op het aanrecht en schuif dan het bakpapier op een rooster. Na 5 minuten kunt u ook het bakpapier verwijderen en de koekjes volledig laten afkoelen op het rooster.

Tips van Anouk voor de chocoladekoeken

Hazelnoot kunt u vervangen door een andere noot, door rozijnen of cranberries of weglaten. U kunt kiezen om gezouten of ongezouten noten te gebruiken. Kies wel altijd voor gebrande noten.

Wilt u chocoladedeeg, vervang dan 15 gram bloem door 15 gram cacaopoeder.

In plaats van 16 kleinere koeken, kunt u ook 8 grote koeken bakken. De baktijd is dan 15-17 minuten.

Dit deeg is goed in te vriezen, zodat u altijd à la minute verse koekjes kunt bakken. Draai dan alvast de balletjes en vries die in. Verpak de balletjes in een plastic zak. Leg de bevroren deegballetjes op een bakplaat met bakpapier en verleng de baktijd met 2 minuten. U hoeft het deeg dus niet eerst te laten ontdooien.

De koekjes zijn 3 dagen houdbaar in een afgesloten trommel.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Anouk Glaudemans. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.