Naar cookieinstellingen
Duur 17:08
Gepubliceerd op 18 februari 2022

Chocoladedecoraties

Deze chocoladedecoraties zijn de basis voor chocoladewerk. Als u chocolade wilt gebruiken voor decoraties, is het essentieel om hem op de juiste temperatuur te brengen: tempereren. De beste omgevingstemperatuur om chocolade te verwerken is zo’n 18 ⁰C. Zorg dus dat de ruimte waarin u dit doet niet te warm is. Robèrt legt uit hoe u chocolade kunt tempereren volgens de bakkersmethode (tableren).

Ingrediënten:

  • minimaal 200-250 gram chocolade, in stukjes (kan met zowel wit, melk als pure chocolade)

Extra nodig:

  • marmeren of granieten steen
  • 2 soepele plamuurmessen (eventueel nog een glaceermes erbij)
  • een vel plastic

De ideale verwerkingstemperatuur hangt af van het type chocolade:

  • Puur: 32 ⁰C
  • Melk: 31 ⁰C
  • Wit: 29-30 ⁰C

Bereidingswijze:

Van de ent-methode:

Hak de chocolade. Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie door een kom met stukjes chocolade op een pan met kokend water te zetten. Door de stoom van het water wordt de chocolade langzaam en gelijkmatig verwarmd. Let op: de bodem van de kom mag het water niet raken.

Haal zodra de chocolade is gesmolten de kom van de pan en voeg al roerende de rest, dus een derde, van de chocolade toe. Blijf roeren tot alles is gesmolten. Na afloop is de chocolade op temperatuur en klaar voor verdere verwerking.

Van het tempereren:

Hak de chocolade. Smelt de chocolade au bain-marie door een kom met stukjes chocolade op een pan met kokend water te zetten. Door de stoom van het water wordt de chocolade langzaam en gelijkmatig verwarmd. Haal zodra de chocolade is gesmolten de kom van de pan. Let op: de bodem van de kom mag het water niet raken.

Strijk twee derde van de gesmolten chocolade met een palet- of plamuurmes uit over de marmeren steen. Laat de massa afkoelen tot de juiste temperatuur door hem met twee soepele plamuurmessen constant in beweging te houden. Beweeg van buiten naar binnen en strijk de messen telkens goed af.

Als de chocolade is afgekoeld – hij is nu wat dikker en voelt ‘koud’ aan – mengt u hem door de resterende gesmolten chocolade in de kom. Roer rustig door om luchtbelletjes te voorkomen. Na afloop is de chocolade op temperatuur en klaar voor verdere verwerking.

Succes en geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.