Naar cookieinstellingen

Chipolatataart van Annemarie

Omdat de botercrème van deze chipolatataart heel nauw komt, pakt Annemarie de liniaal erbij. Het is belangrijk om de botercrème strak te krijgen, want anders kan de marsepein er nooit goed omheen. Voor een extra goed resultaat kunt u de taart ook eerst even in de koelkast terugzetten. Daarna gaat de marsepein er makkelijker omheen.

Ingrediënten:

Voor de vulling:

  • 16,5 blaadjes gelatine
  • 100 gram bigarreaux (geconfijte kersen)
  • 75 milliliter marasquin
  • 250 milliliter volle houdbare melk
  • 500 milliliter slagroom
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram kristalsuiker
  • 5 eidooiers

Voor de biscuit:

  • 325 gram ei
  • 195 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram bloem
  • 30 gram maizena
  • 10 gram vanillesuiker
  • zout

Voor de Zwitserse meringue botercrème:

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eiwitten (m)
  • 250 gram boter op kamertemperatuur

Voor de suikersiroop:

  • 100 gram suiker
  • 100 gram water
  • 15 milliliter marasquin of marachino

Overige ingrediënten:

  • 600 gram marsepein van goede kwaliteit (1:2)
  • roze kleurpasta of een beetje bietensap
  • slagroom en extra bigarreaux (geconfijte kersen) voor de garnering
  • chocolade voor de garnering

Bereidingswijze:

Van de vulling:

Week de gelatine in ruim koud water. Snijd de bigarreaux doormidden en week ze in de marasquin. Breng de melk met de helft van de slagroom, het vanille-extract en 50 gram van de suiker aan de kook. Klop de eidooiers lichtgeel en schuimig met 100 gram suiker. Voeg het hete roommengsel langzaam toe aan de eidooiers.  Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm het, al roerende, op een zacht vuur tot het gaat binden. Zorg zorg ervoor dat het niet gaat koken, want dan gaat het schiften. Haal de pan van het vuur en los de blaadjes gelatine erin op. Laat dit afkoelen en dikker worden terwijl u regelmatig roert.

Klop de rest van de slagroom lobbig en spatel deze samen met de bigarreaux en marasquin door het gelatinemengsel vlak voordat het gaat geleren.

Giet de pudding in een grote schaal en zet het afgedekt met plasticfolie in de koelkast om verder op te stijven.

Van de suikersiroop:

Breng het water met de suiker in een pan met dikke bodem aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken en haal de pan dan van het vuur. Laat volledig afkoelen.

Van de biscuit:

Doe het ei, de suiker en vanillesuiker in de kom van de staande mixer. Klop op de hoogste stand in ongeveer 10 minuten lichtgeel en luchtig. Zeef de bloem, maizena en het zout.

Zet de mixer uit, vervang de garde voor de bisschopshaak, laat deze op de laagste stand draaien, terwijl u lepel voor lepel het bloem-mengsel toevoegt.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Stop de machine onmiddellijk als alle bloem is opgenomen. Giet het beslag in de bakpan en bak de biscuit in het midden van de oven op 175 graden in ongeveer 30 minuten gaar. Houd de biscuit vanaf 25 minuten goed in de gaten en verleng de oventijd steeds met 5 minuten als deze nog niet gaar is. Als u de bovenkant van de biscuit in kunt drukken en hij veert terug, dan is de biscuit gaar. Laat het afkoelen op roosters. Eenmaal afgekoeld kunt u de biscuit verpakt in plasticfolie prima invriezen.

Van de botercrème:

Verwarm de eiwitten en suiker au bain-marie al kloppend totdat alle suiker is opgelost. Doe het eiwit vervolgens over in de kom van de staande mixer en klop dit met de garde op de hoogste stand tot stijve pieken.

Voeg het vanille-extract toe. Laat de machine doorkloppen totdat de meringue voldoende is afgekoeld. Wanneer de meringue even warm of kouder aanvoelt dan uw vingertop, is de temperatuur voldoende gedaald en kunt u beginnen met het toevoegen van de boter. Verwissel de garde voor de bisschopshaak en laat de machine draaien. Voeg beetje bij beetje de boter toe en laat de botercrème daarna gerust 1 a 1 ½ uur draaien. Het resultaat is een fluweelzachte en zeer luchtige botercrème.

Opbouwen van de taart:

Kleur de marsepein lichtroze met het bietensap of de kleurpasta.

Snijd de biscuit 2  keer door met behulp van een taartzaagje. Plaats bij de biscuit 3 coctailprikkers recht boven elkaar in elke taartlaag. Op deze manier zorgt u ervoor dat u de lagen na het vullen weer exact op dezelfde plek terug kunt leggen. Leg de onderste laag van de biscuit op het taartkartonnetje. Trempeer met behulp van een kwastje met de suikersiroop.

Doe een deel van de botercrème in een spuitzak met een glad, rond spuitmondje van ongeveer 4 millimeter. Spuit een dijkje van botercrème op de buitenste rand van de biscuitplak.  Strijk de helft van de chipolatavulling binnen de dijkjes uit over de biscuitlaag en dek af met de 2e biscuitplak. Trempeer ook deze met de suikersiroop. Spuit ook op deze biscuitplak dijkjes van botercrème en bedek deze met het restant van de chipolatavulling. Dek af met de laatste biscuitplak. Trempeer eventueel nog met de suikersiroop en smeer de taart rondom af met de botercrème. Doe dit zo strak mogelijk. Gebruik voor extra strakke randen een driehoekslineaal met een rechte hoek. Zet de taart in de koelkast totdat de botercrème hard is, smeer nog een keer af met de botercrème om een extra strakke taart te krijgen. Zet de taart weer in de koelkast.

Rol de marsepein voor de taart uit (op een siliconenmatje of gebruik poedersuiker aan de onderkant van de marsepeinplak om plakken te voorkomen) tot een ronde plak die groot genoeg is om de bovenkant en de randen van de taart mee te bedekken. Pak de taart uit de koelkast en leg de plak marsepein er in een keer op. Strijk de marsepein op de bovenkant van de taart glad en verdeel de plooien marsepein zo gelijkmatig mogelijk rond de taart. Strijk nu de marsepein langzaam, zonder plooien te maken, rond de taart. Begin bij de gehele bovenkant van de taart en werk steeds verder naar beneden. Plooien werkt u weg door in het midden van een plooi naar beneden te strijken. Doe dit langzaam en secuur. Op deze manier kunt u de hele taart heel strak bekleden. Wrijf de onderrand van de taart rondom goed aan en snijd met een mes het overtollige marsepein weg.

(Bron: Annemarie Pronk)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.