Naar cookieinstellingen
Duur 02:22
Gepubliceerd op 24 februari 2016

Chipolatataart met vers fruit van Sarena

Sarena Solari won op zondag 25 oktober 2015 het 3e seizoen van Heel Holland Bakt. Na uren bakken, proeven en proberen verschijnt op donderdag 25 februari 2016 haar allereerste kookboek: Het Italiaanse bakboek van Sarena. In Tijd voor MAX maakt ze de de klapper uit het boek: een Chipolatataart met vers fruit!

Ingrediënten (10-12 personen):

  • 100 gram blanke rozijnen
  • 100 ml bruine rum

Rand: chocoladebeslag

  • 40 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 60 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 60 gram boter, gesmolten

Rand: amandelbiscuit

  • 115 gram blanke amandelen
  • 130 gram kristalsuiker
  • 25 gram bloem
  • 3 eieren
  • 20 gram boter, gesmolten
  • 3 eiwitten

Beslag voor de bodem

  • 75 gram blanke amandelen
  • 160 gram poedersuiker
  • 70 gram bloem
  • 3 eiwitten
  • 75 gram boter, gesmolten
  • 1 theelepel amandelextract

Bavarois

  • 8 gelatineblaadjes
  • 1 vanillestokje
  • 500 milliliter volle melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 300 milliliter slagroom
  • 150 gram aardbeien, in kleine stukjes
  • 150 gram mango, in kleine blokjes
  • 150 gram peren, in kleine blokjes
  • 100 gram pure chocolade, in stukjes gehakt

Decoratie

  • 150 milliliter slagroom
  • 2 theelepel kristalsuiker
  • 8 amaretti

Benodigdheden:

1 hoge ronde taartring of springvorm van 20
cm doorsnede, 1 ronde springvorm of bakvorm van 20 cm doorsnede, spuitzak met stervormig spuitmondje, metalen kam om lijnen te trekken (bijv. een lijmkam van de bouwmarkt), acetaatfolie, keukenmachine, ijsblokjes

Bereiding:

Doe de rozijnen voor de bavarois met de rum in een kom en laat 24 uur staan. Verwarm de oven voor op 220 °C.

Meng voor het chocoladebeslag de bloem met het cacaopoeder en de poeder- suiker. Voeg de eiwitten en de boter toe en meng met een garde tot een glad beslag. Smeer het beslag uit tot 2-3 mm dik op een met bakpapier beklede bakplaat. Trek met de metalen kam lijnen door het chocoladebeslag. Als het beslag nog te dun is en uitloopt, laat het dan 5 minuten opstijven in de diepvries. Als de bakplaat niet in de diepvries past, leg dan het bakpapier op een (snij)plank die wel in je diepvries past en smeer eventueel minder beslag op het bakpapier. Laat het beslag, nadat je de lijnen hebt getrokken, 15 minuten opstijven in de diepvries.

Maal voor het amandelbiscuit de amandelen met de helft van de kristalsuiker in de keukenmachine fijn. Doe het met de bloem in een kom, voeg hier de eieren en de gesmolten boter aan toe en meng goed met een garde tot een glad be- slag. Klop in een brandschone kom de eiwitten stijf. Voeg, zodra ze wit begin- nen te worden, de rest van suiker toe. Klop tot je glanzende, stijve pieken krijgt. Meng het eiwitschuim door het amandelbeslag door voorzichtig van onderen naar boven te spatelen. Houd het beslag zo luchtig mogelijk.

Haal het chocoladebeslag uit de diepvries (leg het bakpapier op een bakplaat als je bakplaat niet in de diepvries paste). Smeer het amandelbeslag erover en bak het biscuit 12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het biscuit uit de oven en haal hem direct van de bakplaat. Draai hem ondersteboven op een rooster, haal voorzichtig het bakpapier eraf en laat hem helemaal afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.

Maal voor de bodem de amandelen fijn met de helft van de poedersuiker. Meng de rest van de poedersuiker met de bloem en voeg toe aan de amandelen. Roer de eiwitten los en meng ze door de droge ingrediënten. Voeg de boter en het amandel-extract toe en meng met een garde tot een glad beslag.

Bekleed de ronde springvorm van 20 cm doorsnede met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de bodem 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Haal de bodem uit de oven en uit de vorm. Leg hem op een rooster en laat hem helemaal afkoelen.

Bekleed de binnenkant van de taartring met acetaatfolie en zet hem op een snijplank of op een bakplaatje waarmee je hem straks in de koelkast kunt zetten. Als je een springvorm of bakvorm met losse bodem gebruikt is dit niet nodig.

Snijd uit het gestreepte biscuit in de lengte (dwars op de donkere lijnen) twee stroken uit van ca. 7 cm hoog en 32 cm lang. Leg de stroken biscuit tegen
de binnenkant in de taartring met de donkere lijnen naar buiten gericht. Leg daarna de afgekoelde bodem in de taartring. Snijd de bodem bij als hij niet helemaal past.

Week voor de bavarois de gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de melk met de helft van de suiker en het vanillemerg aan de kook. Haal de melk zodra hij kookt van het vuur en laat hem iets afkoelen. Klop in een kom de eidooiers met de resterende suiker tot een bleek en iets schuimig mengsel. Giet de warme melk eroverheen en meng goed met de garde. Giet alles terug in de pan en verwarm op een laag vuur tot de vanillesaus begint in te dikken. Let erop dat het niet kookt, want dan stollen de eidooiers. Zodra de saus iets is in- gedikt, haal je de pan van het vuur en giet je de vanillesaus in een kom. Doe de uitgeknepen gelatineblaadjes erbij en roer tot de gelatine helemaal is opgelost.

Vul een grote kom met koud water en ijsblokjes. Hang de kom met vanillesaus in de kom met ijswater en roer af en toe door tot hij begint in te dikken. Klop ondertussen de slagroom lobbig. Spatel, zodra de vanillesaus ongeveer dezelf- de dikte heeft als de slagroom, de vanillesaus door de slagroom. Spatel hier de stukjes aardbei, mango, peer en chocolade en de uitgelekte rozijnen doorheen. Giet de bavarois in de gereedgemaakte taartvorm.

Laat de chipolatataart minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Klop voor de decoratie de slagroom met 2 theelepels suiker stijf en schep in de spuitzak met stervormig spuitmondje. Spuit rozetten op de taart en garneer met amaretti.

(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.