Naar cookieinstellingen

Chiazaad: dit zijn de gezondheidsvoordelen (en ook nadelen)

Chiazaad staat steeds vaker op het menu. Deze zogeheten superfood zou veel gezondheidsvoordelen hebben. Was het voorheen alleen in speciaalzaken te vinden, tegenwoordig ligt het gewoon in de schappen van de supermarkt. Maar hoe gezond is chiazaad en hoe bereidt u het?

Oorsprong chiazaad

Chiazaad komt van de chia, een plant uit de muntfamilie. Chiazaden komen uit de bloemen van deze plant. De chia wordt voornamelijk in Zuid-Amerika verbouwd. Toch meldt importeur Rhumveld, Winter en Konijn in een interview met Nu.nl dat ze ook steeds vaker bedrijven zien die importeren uit Afrikaanse landen, zoals Oeganda. De vraag naar chiazaad, en daarmee ook de populariteit ervan, groeit dus nog steeds.

Superfood

Superfoods’ zouden voedingsmiddelen zijn die een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten. Zo is chiazaad een plantaardige bron voor omega 3, een gezond vet. Ook is het mineraalrijk: het bevat magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium. Daarnaast is het ook nog vezelrijk en dus goed voor de spijsvertering. Bovendien zijn de zaden een plantaardige eiwitbron die alle essentiële eiwitten bevat. Deze eiwitten zijn essentieel omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken en ze dus uit voedingsmiddelen moet halen. Chiazaad wordt om deze redenen dan ook vaak bestempeld als superfood.

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van superfoods stelt het Voedingscentrum dat ze eigenlijk niet bestaan. Niet 1 voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Chiazaad bevat bijvoorbeeld nauwelijks vitaminen. Daarnaast kunt u het als u een lage bloeddruk heeft beter niet eten, omdat het een bloedverdunnende werking heeft. Het advies bij superfoods luidt daarom om gevarieerd te blijven eten, zelfs wanneer u een superfood zoals chiazaad in uw voedingspatroon wilt opnemen.

Eten bereiden met chiazaad

De zaden hebben van zichzelf vrijwel geen smaak en kunnen daardoor gemakkelijk in veel gerechten verwerkt worden. Daarnaast hebben ze nog een bijzondere eigenschap, zodra ze met vocht in aanraking komen, zetten ze uit. Een ideaal bindmiddel. Zo kunt u ervoor kiezen om ze op te lossen in water, melk of yoghurt voor een chiapudding. Tijdens het oplossen ontstaat er een slijmlaag die niet alleen voeding is voor uw goede darmbacteriën, maar ook helpt om uw suikerspiegel in balans te houden. Geen voorstander van deze textuur? U kunt chiazaad ook door een smoothie, in een salade of gestrooid over een boterham doen. Het kan zelfs toegevoegd worden aan vruchtensap of havermout.

(Bron: Nu.nl, Voedingscentrum, Hartpatiënten Nederland, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Boterflip says:

    Jammer dat jullie niet vermelden dat het chiazaad, nu het door het “rijke” westen is omarmd, voor de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika door de grote vraag vrijwel onbetaalbaar is geworden. Ze zien een van hun belangrijkste voedselbronnen nu geëxporteerd worden naar rijke landen waar met in feite toch al “goed” te eten heeft, terwijl zij het nauwelijks nog kunnen betalen. Niet eerlijk….

    Mikajuma says:

    Heel goed, Boterflip, dat je dit probleem aankaart. Hetzelfde geldt voor avocado’s en andere producten die rijke landen importeren omdat het zo supergezond zou zijn.
    Afgezien van t feit dat de prijs van deze producten voor de oorspronkelijke bevolking te duur wordt, leidt dit tot monocultuur wat ook weer ten koste gaat van de productie van ander essentieel voedsel voor deze bevolking.
    Laten we ook niet vergeten dat veel Nederlandse groenten en fruitsoorten ook vaak superfoods zijn.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.