Champignon-preisoep en gegrilde meergranenbollen met gebakken bonen
Champignons, we eten ze al heel lang maar pas sinds de jaren 70 is het een groenten geworden die we regelmatig op ons menu hebben staan. De naam is afgeleid van het Franse woord voor paddenstoel wat weer afgeleid is van het Latijnse campinio dat klokje betekent. In Nederland eten we voornamelijk gekweekte champignons. Mounir verwerkt de champignons in een champignon-preisoep en serveert dit met gegrilde meergranenbollen met gebakken bonen.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- zonnebloemolie
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 1 prei
- 400 gram kastanjechampignons
- 0,5 eetlepel bloem
- 500 milliliter water
- 1 groentebouillonblokje
- 2 takjes tijm
- 2 meergranenbollen
- 1 blik witte bonen (à 400 gram)
- 3 takjes bieslook
- olijfolie
Bereidingswijze:
Verwarm een scheutje olie in een soeppan. Pel en snipper de sjalotten. Pel en snijd de knoflook. Fruit de helft van de sjalot en twee derde van de knoflook circa 2 minuten.
Halveer en was de prei. Snijd de prei in dunne repen en voeg toe. Bak de prei circa 3 minuten mee.
Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes. Voeg toe en bak circa 4 minuten mee. Voeg de bloem toe en bak circa 1 minuut mee. Voeg het water en het bouillonblokje toe. Ris de tijm en voeg toe. Laat circa 15 minuten met de deksel op de pan koken.
Verhit de grillpan. Halveer de meergranenbollen en besprenkel met wat olijfolie. Gril de broodhelften circa 3 minuten.
Verwarm een scheutje olie in een pan. Fruit de rest van de ui en knoflook circa 2 minuten. Spoel de bonen goed uit en voeg toe. Bak circa 2 minuten mee en breng op smaak met peper en zout. Snijd de bieslook fijn en voeg toe. Prak de bonen grof en verdeel over de broodhelften. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper.
Verdeel de soep over borden. Serveer met de besmeerde bollen en bedruppel deze met wat olijfolie.
Eet smakelijk!
Kijk voor meer recepten van Kook mee met MAX op onze receptenpagina.
(Foto: © MAX)