Naar cookieinstellingen
Recept Robèrt van Beckhoven: champagne taart.

Champagne taart van Robèrt van Beckhoven

Bent u nog op zoek naar een feestelijk kerstdessert? Robèrt van Beckhoven deelt zijn recept voor een prachtige champagne taart! U kunt hem opbouwen zoals hieronder beschreven. Of maak er een mooie kerstboomstam van, een kerstbûche ook wel genoemd. In de uitzending van Tijd voor MAX legt Robèrt uit hoe dat moet.

Ingrediënten, voor 1 champagne taart

Chocolade decoratie

  • 500 gram witte chocolade

Amandelbiscuit

  • 150 gram eiwit
  • 35 gram suiker
  • 75 gram amandelmeel
  • 30 gram bloem
  • 75 gram suiker

Banketbakkersroom (basis voor de botercrème)

  • 20 gram suiker
  • 20 gram custardpoeder
  • 150 milliliter melk
  • 50 milliliter champagne of prosecco
  • 1 vanillestokje

Suikersiroop (voor het kookschuim)

  • 130 gram suiker
  • 50 gram water

Kookschuim (voor door de botercrème)

  • 65 gram eiwit
  • 20 gram suiker

Rest van de ingrediënten voor de botercrème

  • 250 gram boter
  • 75 gram basterdsuiker

Voor de garnering

  • 300 gram frambozen
  • 1 blaadje bladgoud

Overige benodigdheden

  • Roosters in de oven
  • Mengkom met garde
  • Spatels
  • 2 spuitzakken
  • 2 ringen voor de biscuit
  • Bakplaat met bakpapier
  • 3 aluminiumplaatjes
  • Kom voor au bain-marie
  • Pannetje voor au bain-marie
  • Paletmes
  • Plamuurmes
  • Slagersfolie/vershoudfolie
  • Thermometer

Bereidingswijze champagne taart

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet voor de chocolade decoratie 2 aluminiumplaatjes heel kort in de oven. Haal ze eruit, verdeel een dun laagje witte chocolade erover en smeer gelijkmatig uit. Zet de plaatjes in de vriezer tot gebruik. Houd de rest van de gesmolten witte chocolade apart.

Biscuit maken

Klop voor het biscuit de eiwit met 35 gram suiker luchtig. Spatel de amandelmeel, bloem en 75 gram suiker erdoor. Schep het beslag in een spuitzak. Leg de ringen op een bakplaat met bakpapier. Spuit het beslag in de ringen en bak in de oven gaar.

Banketbakkersroom

Roer voor de banketbakkersroom de suiker, custardpoeder en een scheutje melk in een kom tot een papje. Snijdt het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk met de champagne, vanillemerg en vanillestokje aan de kook

Neem de pan van het vuur en voeg een klein scheutje warme melk toe aan het custardpapje. Voeg al roerende de rest van de melk toe. Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten doorkoken. Haal van het vuur, schenk op een plaatje. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast.

Suikersiroop

Kook voor de suikersiroop het water met 130 gram suiker op tot 120 graden. Klop intussen het eiwit voor het kookschuim met 20 gram suiker in de mengkom met garde luchtig. Schenk de suikersiroop al kloppende bij het eiwit en laat koud draaien. Schep de kookschuim in een andere kom.

Botercrème

Klop voor de botercrème de boter en suiker in de mengkom met garde luchtig en voeg de banketbakkersroom tijdens het draaien toe. Schep het kookschuim erdoor en schep de botercrème in een spuitzak.

Bouw de champagne taart op

Verwijder de ringen van het amandelbiscuit en maak de ringen schoon. Bekleed de binnenkant van de ringen met een plastic banderol. Leg een plak amandelbiscuit op een schaal en zet er een ring omheen. Besprenkel met een beetje champagne/prosecco. Verdeel wat botercrème erover, steek er frambozen in en strijk glad. Maak zo nog een laag, verwijder de ringen en zet de taart in de vriezer.

Bestrijk de hoge plastic banderol met de apart gehouden witte chocolade. Haal de taart uit de vriezer, zet de banderol om de taart heen.

Haal de aluminiumplaatjes uit de vriezer en schraap van de chocolade krullen. Vorm er een bloem van voor op de taart. Verwijder de plastic banderol van de taart. Decoreer de taart met bladgoud en frambozen.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.  

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.