Carpaccio van gerookte rundermuis van Gertjan Kiers
Publicatiedatum: 7 maart 2019
Voor de carpaccio gebruikt Gertjan Kiers rundermuis. “Daag uw slager uit en vraag hem om deze van tevoren voor u te roken. Gaat hij de uitdaging niet aan? Dan kunt u ook ongerookte rundermuis gebruiken.”
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 400 gram (gerookte) rundermuis, in plakjes
- arachideolie, om in te frituren
- 30 gram kappertjes
- 30 gram pijnboompitten
- 20 gram rucola
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 4 theelepel citroensap
- 1 el extra vergine olijfolie + extra
- 50 gram Parmezaanse kaas
- zwarte peper en zeezout
Bereidingswijze:
Verwarm de arachideolie in een frituurpan tot 180 °C (of verwarm een laagje olie in een steelpannetje). Doe intussen de kappertjes in een zeef, spoel ze af en laat goed uitlekken. Frituur de kappertjes in circa 5 minuten krokant, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met versgemalen zeezout.
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter in enkele minuten goudbruin.
Maak de rucola aan met de balsamicoazijn, 1 theelepel van het citroensap en de olijfolie.
Vraag de slager (bij aankoop) om de rundermuis in dunne plakjes te snijden. Doet u het liever zelf en zijn de plakjes niet dun genoeg Leg ze dan in een enkele laag en met voldoende tussenruimte tussen 2 stukken (slagers)folie en rol ze met een deegroller iets dunner.
Verdeel de plakjes rundermuis dakpansgewijs over een grote serveerplank (of over 4 borden). Bestrooi met zwarte peper en zeezout naar smaak en besprenkel met olijfolie en het resterende citroensap. Verdeel de rucola over de carpaccio, schaaf de Parmezaanse kaas erover en bestrooi met de gefrituurde kappertjes en de geroosterde pijnboompitten.
Tip: deze carpaccio is ook lekker op een stuk Turks brood of op een wrap die je na het beleggen oprolt.
Bij dit gerecht heeft Gertjan natuurlijk ook gedicht bedacht:
Daar zit je dan
Eenzaam voor je uit te staren
Een week zonder boterham
Gaat dat je zorgen baren
Je mijmert over verre landen
Enkel te bereiken via de lucht
Hoe bedoel je co2 aan banden
Je slaakt nog eens een diepe zucht
Daar zit je dan
Een bevlekte slagersjas maar met een schoon geweten
Als trotse, hardwerkende vakman
Aanschouw je hoe de vleeslozen het voer van jouw beesten opeten
Beste slager , wees niet getreurd
Het is immers maar 7 dagen
Koester de lach, blijf goed gehumeurd
Je moet namelijk nog 51 weken de carnivoor vleselijk behagen
(Bron: Gertjan Kiers)