Cantucci van Sarena
Cantucci zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de regio van Toscane. Op woensdag 17 februari 2016 maakt Sarena Solari, winnares van Heel Holland Bakt, deze smakelijke koekjes in Tijd voor MAX.
Ingrediënten:
- 50 milliliter slagroom
- 75 gam witte chocolade
- 2 eieren
- 125 gram kristalsuiker
- 300 gram bloem + extra om te bestuiven
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 mespunt zout
- rasp van 1⁄2 onbespoten sinaasappel
- 100 gram pistachenoten
- 100 gram gedroogde cranberry’s
- 1 ei, om te bestrijken
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit de slagroom tot tegen de kook aan en hak de chocolade fijn. Giet de hete slagroom over de chocolade, laat 1 minuut staan en roer daarna door tot alle chocolade gesmolten is.
Klop de eieren en de suiker met de garde tot ze bleek en luchtig zijn. Zeef er de bloem en het bakpoeder boven en voeg het zout, de sinaasappelrasp en de gesmolten chocolade toe. Meng met een spatel tot alles opgenomen is. Je hebt nu een heel kleverig deeg. Voeg de pistachenoten en de cranberry’s toe en meng alles goed.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en maak er twee staven van met een lengte van ca. 25 cm en een breedte van 6 cm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.
Bak de twee staven 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren. Haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur naar 170 °C. Snijd de staven direct in schuine plakjes van 1,5 cm dikte. Leg de plakjes terug op de bakplaat met de snijkant naar boven en bak ze nogmaals 10-15 minuten tot ook de gesneden zijde goudbruin kleurt. Leg de koekjes op een rooster om helemaal af te koelen.
(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)