Naar cookieinstellingen
Duur 03:06
Gepubliceerd op 6 april 2016

Cannoli van Sarena

Cannoli komen oorspronkelijk uit Sicile en het betekent ‘buisje’. Het is naar Amerika meegenomen door de Italiaanse (Sicilaanse) immigranten begin 1900. En mede door een aantal films, waaronder The Godfather zijn ze heel beroemd geworden en staan ze een symbool voor de Italo-Amerikaanse gemeenschap. Cannoli worden oorspronkelijk gemaakt met gefrituurd deeg en een vulling van ricotta, Sarena maakt in Tijd voor MAX cannoli van filodeeg en kersenmousse.

Ingrediënten:

  • 450 gram filodeeg, ontdooid (in verpakking)
  • 100 gram boter
  • olie, om in te vetten
  • 1 eiwit

Kersenmousse:

  • 6 gelatineblaadjes
  • 200 gram kersen, vers (en ontpit) of uit diepvries (ontdooid)
  • 150 gram kristalsuiker
  • sap van 1 citroen
  • 140 milliliter zoete mousserende witte wijn (ik gebruik Moscato)
  • 2 eiwitten
  • 350 milliliter slagroom
  • 50 gram pistachenoten

Bereiding:

Voor dit recept heeft u ijzeren buisjes van ca. 2 cm doorsnede en 12 cm lang nodig. Er zijn speciale cannolibuisjes te koop, maar u kunt ook een ijzeren buis bij de bouwmarkt halen. Vaak willen ze die daar dan ook wel voor u in stukjes zagen.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Haal de ontdooide filodeegvellen uit de verpakking en vouw ze uit. Leg ze op een schoon werkblad en dek ze af met een vochtige keukendoek. Zo voorkomt u dat het filodeeg uitdroogt, dit gaat namelijk heel snel. Smelt de boter. Smeer een vel filodeeg helemaal in met boter en leg hier een tweede vel bovenop. Smeer ook dit helemaal in met boter en leg hier weer een vel filodeeg bovenop. Snijd het filodeeg in vierkantjes van ca. 10 x 10 cm. Smeer de buisjes licht in met olie. Rol de vierkantjes diagonaal om de buisjes, met de punten over elkaar. Smeer een beetje eiwit op de punten om ze vast te plakken.

Leg de buisjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de cannoli 8-10 minuten tot ze mooi goudbruin van kleur zijn. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen voordat u ze van de buisjes af schuift. Doe dit voorzichtig, want ze zijn heel breekbaar.

Week voor de kersenmousse de gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water. Breng de kersen met 25 g kristalsuiker, het citroensap en 3 eetlepels water aan de kook en laat 10 minuten koken. Haal de pan van het vuur en pureer de kersen met een staafmixer. Voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer tot ze helemaal opgelost zijn. Voeg de wijn toe en roer kort door.

Breng de overgebleven suiker met 3 eetlepels water aan de kook en controleer de temperatuur met een suikerthermometer. Doe de eiwitten in een brandschone kom. Begin met het opkloppen van de eiwitten zodra de suiker de 114°C heeft bereikt. Zodra de suiker 120°C is, haalt u de pan van het vuur en giet u 
de suiker voorzichtig bij het eiwitschuim terwijl u de mixer op middelhoge stand laat draaien. Blijf de eiwitten kloppen tot u stijve, glanzende pieken krijgt. Voeg de kersen- puree toe en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom stijf en spatel deze door de afgekoelde eiwitten met kersenpuree. Doe de mousse in een spuitzak met het spuitmondje en vul de filodeeghulsjes met de kersenmousse. Hak de pistachenoten fijn en doop de uiteindes van de cannoli in de pistache. Leg de cannoli 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Eet smakelijk!

(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.