Naar cookieinstellingen
Duur 01:25
Gepubliceerd op 19 februari 2016

Cake van Robèrt

Veel kijkers vroegen mij dingen over cake. Bijvoorbeeld waarom een cake in het midden hoger wordt dan aan de zijkanten. Naarmate de oven hoger staat, zal de bolling in het midden toenemen. Ontdekt u dus zelf op welke temperatuur uw oven het beste resultaat geeft. Hoe lager de oven, hoe langer de baktijd, ook dit is iets om zelf te ontdekken omdat elke oven een ander resultaat geeft. Ik kreeg ook veel vragen over waarom vulling altijd naar beneden zakt. Dat heeft te maken met het recept. Er zijn vele soorten cake, maar met deze twee kunt u de meeste varianten wel maken.

Cake zonder vulling:

In deze cake zal een eventuele vulling naar beneden zakken, wat u ook probeert te doen om dat te voorkomen. Dit recept is genoeg voor een gemiddelde cake vorm. Precieze afmeting is niet zo belangrijk: hij wordt alleen wat lager als de vorm iets groter is. Als u een hele grote vorm gebruikt, dan verdubbelt u de hoeveelheden.

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram boter
  • 150 gram patentbloem, gezeefd
  • Rasp van een (biologische) citroen
  • 1,5 gram zout (een halve afgestreken thee lepel)

Bereiding:

  • De eieren, kristalsuiker, zout en citroenrasp al roerend verwarmen tot ca. 37 graden C. en vervolgens opkloppen.
  • De boter smelten tot het bijna kookt (niet echt laten koken!).
  • Als de eieren voldoende luchtig geklopt zijn, spatelt u de bloem erdoor.
  • Daarna de boter er geleidelijk doorspatelen.
  • De vorm voor ca. 3/4 vullen met beslag.

Baktemperatuur ca. 140 graden C. Baktijd: 1 uur.
Cake met vulling:

Dit recept is bij uitstek geschikt voor het toevoegen van een ‘vulling’ zoals gekonfijte of gedroogde vruchten, noten, krenten, rozijnen, hagelslag, enzovoort. Als u de vulling licht door de bloem haalt, zal het resultaat nog mooier zijn.

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 150 gram basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • 150 gram patentbloem, gezeefd
  • Rasp van een (biologische) citroen
  • 1,5 gram zout (een klein mespunt)
  • 150 gram vulling

Bereiding:

  • De boter oproeren met de suiker, citroenrasp en zout.
  • Daarna in gedeelten de eieren toevoegen.
  • Als alle eieren zijn opgenomen en een goede luchtige massa is ontstaan, spatelt u de bloem erdoor.
  • Vulling moet u er als laatste doorspatelen.
  • Vormen maximaal 3/4 vullen.

Baktemperatuur ca. 140 graden C. Baktijd: 1 uur.

Geef een reactie

Reacties (8)

    Theo_Verhoeven says:

    Beste Robèrt,

    In het recept met vulling staat voor de vulling 150 gram, hetzelfde als voor de bloem, dus ook 150 gram.
    In uw instructievideo zegt u echter dat de vulling nooit meer mag zijn als de helft van de bloem.
    Een beetje vreemd, vindt u niet?

    groet,
    Theo Verhoeven

      Astrid Nicolle says:

      Dit wilde ik ook vragen toen ik deze reaktie zag, ook mijn vraag hoe zit dat?

      Joop Weverling says:

      Zo als boven geschreven door Theo_Verhoeven was mij dat ook opgevallen.
      Vreemd dat hierop geen reactie komt

    Appie Knauff says:

    Moet er ook bakpoeder bij, dat gebruik ik altijd
    appie

    Bij Robèrt says:

    Beste Lezers (Theo, Joop, Astrid), excuses in de flow van het filmpje opnemen heb ik me dar versproken: het recept klopt.

    Met vriendelijke groet,
    Robèrt

    PS. omdat ik ook een bedrijf heb en op vrijdags alleen bij Max ben, lukt het niet altijd per omgaande te reageren. Leuk dat jullie zo enthousiast aan het bakken willen: op voorhand excuses dat binnen een dag reageren niet lukt!

      Ronald69 says:

      Wel attent dat Theo, Joop en Astrid nog even gereageerd hebben op jouw antwoord!

      Ronald69 says:

      Wel attent dat Theo, Joop en Astrid nog even gereageerd hebben op jouw antwoord.

    hkoorn says:

    kan je de cake ook maken maar met minder suiker ?

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.