Brownies van Annemarie
Publicatiedatum: 8 februari 2017
De Facebook-volgers van Tijd voor MAX mochten dit keer kiezen wat Annemarie gaat maken. Met overmacht kozen zij voor de brownies. Wij denken een heel goede keus, want ze zijn heerlijk!
Ingrediënten (voor 30 stuks):
Voor de karamelsaus:
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 50 milliliter water
- 125 milliliter slagroom, op kamertemperatuur
- 40 gram roomboter, in blokjes
- 40 gram witte chocoladedruppels (of fijngehakte chocolade)
- snuf zout
Voor het beslag:
- 375 gram pure chocolade, in stukjes
- 375 gram roomboter
- 500 gram kristalsuiker
- 6 eieren
- 20 gram vanilesuiker
- 1 theelepel zout
- 250 gram bloem
Voor de garnering:
- 140 gram pecannoten (grof gehakt)
- 125 gram pure chocolade (grof gehakt)
- 50 gram witte chocoladedruppels of chocolade in kleine stukjes gehakt
- 50 gram pure chocoladedruppels of chocolade in kleine stukjes gehakt
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik in van ongeveer 20 x 30 centimeter. Leg er een bakpapiertje in dat de bodem en 2 van de zijkanten bedekt
Begin met het maken van de karamelsaus. Deze vormt de tussenlaag in de brownie:
Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en laat op een middelhoog vuur karamelliseren. Zet ondertussen de slagroom, boter en chocolade klaar. Voeg de slagroom in een keer toe wanneer de karamel een mooie reebruine kleur heeft. Pas op, het kan gaan borrelen en een beetje omhoog komen. Blijf roeren en verwarmen totdat alle karamel is opgelost. Voeg dan de boter en de chocolade toe en roer dit tot een gladde saus. Laat de saus afkoelen. Als de saus, eenmaal afgekoeld, te dik is, kunt u deze iets verdunnen door het toevoegen van een beetje slagroom. De karamel moet dik vloeibaar zijn.
Maak nu het beslag:
Klop de eieren met de vanillesuiker 10 minuten met mixer tot een zeer luchtige massa. Laat ondertussen de boter in een grote pan op laag vuur smelten. Smelt de 375 gram chocolade in de boter. Roer tot een gladde massa en spatel vervolgens de suiker erdoor. Meng de opgeklopte eieren door de chocoladeboter. Zeef de bloem met het zout en spatel dit er ten slotte ook door het beslag.
Giet de helft van het beslag in het bakblik en bak dit 25 minuten op een rooster in het midden van oven. Laat de eerste brownielaag een klein beetje afkoelen.
Verdeel de afgekoelde karamel over de eerste brownielaag. Let er hierbij op dat u ongeveer 1 centimeter van de rand blijft. Bestrooi dit met de gehakte chocolade en de helft van de gehakte pecannoten. Giet de 2e helft van het beslag hier voorzichtig overheen, bestrooi met de overgebleven pecannoten en zet weer voor 25 minuten in de oven.
Laat de brownie helemaal afkoelen en verwijder hem dan uit het bakblik. Smelt de witte en de pure chocolade au bain marie en trek met behulp van cornetjes van bakpapier of kleine spuitzakjes lijnen over de gehele brownie. Laat de chocolade uitharden, snijd eventueel de randen van de brownie af, deze zijn vaak wat droger dan de binnenkant en snijd in mooie vierkantjes.
Tip: Laat de 2e helft van het beslag niet te koud worden. Zet de kom met beslag bijvoorbeeld in een iets groter pan met heet water. Op deze manier kunt u het beslag goed vloeibaar houden, waardoor u het in het bakblik kunt gieten. U kunt namelijk niet met de spatel het beslag verdelen, omdat anders het beslag met de karamel mengt.
(Bron: Annemarie Pronk)