Naar cookieinstellingen
brownies

Brownies van Annemarie

De Facebook-volgers van Tijd voor MAX mochten dit keer kiezen wat Annemarie gaat maken. Met overmacht kozen zij voor de brownies. Wij denken een heel goede keus, want ze zijn heerlijk!

Ingrediënten (voor 30 stuks):

Voor de karamelsaus:

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 50 milliliter water
  • 125 milliliter slagroom, op kamertemperatuur
  • 40 gram roomboter, in blokjes
  • 40 gram witte chocoladedruppels (of fijngehakte chocolade)
  • snuf zout

 Voor het beslag:

  • 375 gram pure chocolade, in stukjes
  • 375 gram roomboter
  • 500 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 20 gram vanilesuiker
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram bloem

Voor de garnering:

  • 140 gram pecannoten (grof gehakt)
  • 125 gram pure chocolade (grof gehakt)
  • 50 gram witte chocoladedruppels of chocolade in kleine stukjes gehakt
  • 50 gram pure chocoladedruppels of chocolade in kleine stukjes gehakt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik in van ongeveer 20 x 30 centimeter. Leg er een bakpapiertje in dat de bodem en 2 van de zijkanten bedekt

Begin met het maken van de karamelsaus. Deze vormt de tussenlaag in de brownie:
Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en laat op een middelhoog vuur karamelliseren. Zet ondertussen de slagroom, boter en chocolade klaar. Voeg de slagroom in een keer toe wanneer de karamel een mooie reebruine kleur heeft. Pas op, het kan gaan borrelen en een beetje omhoog komen. Blijf roeren en verwarmen totdat alle karamel is opgelost. Voeg dan de boter en de chocolade toe en roer dit tot een gladde saus. Laat de saus afkoelen. Als de saus, eenmaal afgekoeld, te dik is, kunt u deze iets verdunnen door het toevoegen van een beetje slagroom. De karamel moet dik vloeibaar zijn.

Maak nu het beslag:
Klop de eieren met de vanillesuiker 10 minuten met mixer tot een zeer luchtige massa. Laat ondertussen de boter in een grote pan op laag vuur smelten. Smelt de 375 gram chocolade in de boter. Roer tot een gladde massa en spatel vervolgens de suiker erdoor. Meng de opgeklopte eieren door de chocoladeboter. Zeef de bloem met het zout en spatel dit er ten slotte ook door het beslag.

Giet de helft van het beslag in het bakblik en bak dit 25 minuten op een rooster in het midden van oven. Laat de eerste brownielaag een klein beetje afkoelen.

Verdeel de afgekoelde karamel over de eerste brownielaag. Let er hierbij op dat u ongeveer 1 centimeter van de rand blijft.  Bestrooi dit met de gehakte chocolade en de helft van de gehakte pecannoten. Giet de 2e helft van het beslag hier voorzichtig overheen, bestrooi met de overgebleven pecannoten en zet weer voor 25 minuten in de oven.

Laat de brownie helemaal afkoelen en verwijder hem dan uit het bakblik. Smelt de witte en de pure chocolade au bain marie en trek met behulp van cornetjes van bakpapier of kleine spuitzakjes lijnen over de gehele brownie. Laat de chocolade uitharden, snijd eventueel de randen van de brownie af, deze zijn vaak wat droger dan de binnenkant en snijd in mooie vierkantjes.

Tip: Laat de 2e helft van het beslag niet te koud worden. Zet de kom met beslag bijvoorbeeld in een iets groter pan met heet water. Op deze manier kunt u het beslag goed vloeibaar houden, waardoor u het in het bakblik kunt gieten. U kunt namelijk niet met de spatel het beslag verdelen, omdat anders het beslag met de karamel mengt.

(Bron: Annemarie Pronk)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.