Broodster van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 20 december 2019
Met dit recept heeft Robèrt een uitdaging voor u, want er komt best wat techniek bij kijken om de broodster in elkaar te vlechten. Maar dan heeft u ook een waar pronkstuk met de kerst. Door 3 lange strengen deeg van 120 centimeter te vlechten, krijgt u een ster met 5 punten.
Ingrediënten (voor 1 stuk):
- 500 g bloem
- 10 g zout
- 270 ml melk (geen specifieke temperatuur van de melk benodigd)
- 30 g margarine
- 10 g kristalsuiker
- 20 g verse gist
- losgeklopt ei om af te strijken
- 25 g boter, gesmolten
Extra nodig
- bakplaat, bekleed met bakpapier
- kwastje
Bereidingswijze:
Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg in de keukenmachine: ca. 3 minuten op lage snelheid en dan nog 5-6 minuten op hogere snelheid. Als u het deeg zo dun kunt uitrekken dat u er bijna doorheen kunt kijken, is het goed. Zo niet, dan moet u nog een paar minuten verder kneden. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken van ca. 230 g.
Rol de deegstukken in strengen van 120 cm lang. Begin met 1 hand en gebruik vervolgens 2 handen, die u op de uiteinden van de rol legt. Door uw handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen, wordt de rol langer. Rol het deeg in fases uit – zo voorkomt u dat het later krimpt – en druk niet te hard. Vorm van 1 streng een cirkel op de bakplaat. Maak 5 gelijke lussen op gelijke afstand van elkaar en draai links over rechts (linkshandigen werken andersom). Haal een tweede streng telkens onder een lus door en breng naar de volgende lus. Herhaal met de derde streng. Bestrijk de broodster met losgeklopt ei en laat op een tochtvrije plek 30 minuten rijzen, of tot hij bijna in volume is verdubbeld. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 ⁰C. Bak de broodster in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk het brood royaal met gesmolten boter. Serveer liefst warm of lauw met boter en confiture.
Tip
Bestrijk het brood na het bakken met gesmolten boter, dan krijgt het een mooie glans en blijft het langer vers.
(Bron: Robèrt van Beckhoven / de foto is ter illustratie)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In het recept voor de broodster staat niet vermeld hoeveel vocht er voor het deeg wordt gebruikt.
Ik neem aan 250 gram water?
Beste Henk Verhage, bedankt voor uw bericht. We hebben dit nagevraagd en er blijkt inderdaad een ingrediënt te missen in het recept. Er is 270 ml melk nodig. We hebben dit toegevoegd bij de ingrediënten.