Naar cookieinstellingen

Broodje lamsgehaktbal van Alexandra

Wie in een restaurant een hamburger of slider bestelt, zal merken dat er vaak veel aandacht is geschonken aan de herkomst van het vlees, hoe het vlees is bereid, welke kruiden eraan zijn toegevoegd en waar de speciale smaak vandaan komt. Het broodje wordt daarentegen vaak vergeten, maar een goed broodje is onmisbaar voor een goede hamburger. Het moet zacht zijn, maar niet zo zacht dat het uit elkaar valt, het moet zompig genoeg zijn om het vlees op te drukken, maar stevig genoeg om het vast te kunnen houden. Alexandra Besel is fan van lekker eten en maakt in de keuken van Tijd voor MAX op donderdag 11 februari 2016 broodjes met lamsgehaktballen.

Lamsgehaktballen

Ingrediënten (voor 6 broodjes)

  • Extra vergine olijfolie
  • ½ ui, fijngesnipperd
  • ½ teen knoflook, fijngehakt
  • ½ venkelknol, kern verwijderd, fijngesneden
  • 4 takjes rozemarijn, blaadjes afgehaald en gehakt
  • 400 gram fijngemalen lamsgehakt
  • 1 theelepel. gemalen venkelzaad
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 middelgroot ei
  • 15 g verse broodkruimels
  • grof zeezout
  • peper
  • 100 milliliter eenvoudige tomatensaus
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel fijne tafelsuiker
  • 1 theelepel fijn zout
  • 6 hamburger- of sliderbroodjes (zie onderstaand recept)

Bereiding

Plaats een pan op zeer laag vuur. Voeg een scheut olie toe en laat de ui, knoflook, venkel en rozemarijn zachtjes bakken. Roer om de minuut zodat het mengsel niet aanbakt. Dek het tussendoor af met een deksel. Laat het mengsel 15 minuten bakken tot het zacht is. Doe in een kleine kom en laat afkoelen.

Doe het gehakt, de gemalen venkel, tomatenpuree, mosterd, het ei en de broodkruimels in een grote mengkom. Voeg het afgekoelde uienmengsel toe en meng alles goed. Voeg een snuf zout en peper toe en meng erdoor. Rol van het mengsel zes gelijke ballen en zet ze 1 uur in de koelkast.

Maak intussen het tafelzuur. Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe ze in een kleine plastic bak met een goed sluitend deksel. Voeg de suiker en het zout toe en roer alles goed door elkaar. Sluit het deksel en zet het mengsel ten minste 30 minuten in de koelkast.

Leg de gehaktballen op een met olie ingevette bakplaat en wentel ze door de olie. Druk ze een beetje plat. Verwarm de oven voor op 180 °C terwijl de gehaktballen op temperatuur komen. Bak ze 20-25 minuten tot ze bruin en gaar zijn. Verwarm intussen de tomatensaus in een kleine pan.

Snijd de briochebroodjes open en vul elk met een gehaktbal, een flinke lepel tomatensaus en wat schijfjes ingelegde komkommer. Prik in elk broodje een lange houten prikker.

Hamburger- of sliderbroodjes

Ingredienten (24 sliderbroodjes of 12 hamburgerbroodjes)

  • 230 ml warm water
  • 2 eetlepels lauwe melk
  • 20 gram verse gist of 10 gram instant gist
  • 2½ eetlepel fijne tafelsuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 500 gram witbroodmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1½ theelepel fijn zout
  • 40 gram ongezouten boter, zacht op kamertemperatuur

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng het water, de melk, verse gist en suiker. Laat het mengsel 5 minuten staan tot het schuimig is.

Klop intussen 1 ei. Doe het meel, zout en de boter in een grote mengkom en wrijf de ingrediënten door elkaar tot je kruimels hebt. (Strooi instant gist nu over het mengsel en roer goed.) Voeg het geklopte ei en het schuimige gistmengsel toe en meng er met je handen een deeg van. Leg het op een licht bestoven werkblad en kneed het 10 minuten tot het deeg glad en elastisch is.

Maak een bal van het deeg en leg het in de kom. Leg er een vochtige theedoek of een stuk met olie ingevette huishoudfolie op. Laat het deeg op een warme plek staan tot het in omvang is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 1 uur.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 12 stukken van 70 gram voor hamburgers of 24 stukken van 35 gram voor sliderbroodjes.

Rol op een licht bestoven oppervlak ballen van het deeg en leg die op de bakplaat, met enkele centimeters ruimte ertussen. Dek ze losjes af met een stuk met olie ingevette huishoudfolie en laat ze op een warme plek 1 uur rijzen.

Klop het tweede ei los met een scheut water en bestrijk de broodjes ermee. Zet een ondiep bakje op de onderste plaat en giet er een theekopje water in om stoom te maken. Schuif de broodjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze, afhankelijk van de grootte, 15-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.