Broodje lamsgehaktbal van Alexandra

Wie in een restaurant een hamburger of slider bestelt, zal merken dat er vaak veel aandacht is geschonken aan de herkomst van het vlees, hoe het vlees is bereid, welke kruiden eraan zijn toegevoegd en waar de speciale smaak vandaan komt. Het broodje wordt daarentegen vaak vergeten, maar een goed broodje is onmisbaar voor een goede hamburger. Het moet zacht zijn, maar niet zo zacht dat het uit elkaar valt, het moet zompig genoeg zijn om het vlees op te drukken, maar stevig genoeg om het vast te kunnen houden. Alexandra Besel is fan van lekker eten en maakt in de keuken van Tijd voor MAX op donderdag 11 februari 2016 broodjes met lamsgehaktballen.

Lamsgehaktballen

Ingrediënten (voor 6 broodjes)

  • Extra vergine olijfolie
  • ½ ui, fijngesnipperd
  • ½ teen knoflook, fijngehakt
  • ½ venkelknol, kern verwijderd, fijngesneden
  • 4 takjes rozemarijn, blaadjes afgehaald en gehakt
  • 400 gram fijngemalen lamsgehakt
  • 1 theelepel. gemalen venkelzaad
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 middelgroot ei
  • 15 g verse broodkruimels
  • grof zeezout
  • peper
  • 100 milliliter eenvoudige tomatensaus
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel fijne tafelsuiker
  • 1 theelepel fijn zout
  • 6 hamburger- of sliderbroodjes (zie onderstaand recept)

Bereiding

Plaats een pan op zeer laag vuur. Voeg een scheut olie toe en laat de ui, knoflook, venkel en rozemarijn zachtjes bakken. Roer om de minuut zodat het mengsel niet aanbakt. Dek het tussendoor af met een deksel. Laat het mengsel 15 minuten bakken tot het zacht is. Doe in een kleine kom en laat afkoelen.

Doe het gehakt, de gemalen venkel, tomatenpuree, mosterd, het ei en de broodkruimels in een grote mengkom. Voeg het afgekoelde uienmengsel toe en meng alles goed. Voeg een snuf zout en peper toe en meng erdoor. Rol van het mengsel zes gelijke ballen en zet ze 1 uur in de koelkast.

Maak intussen het tafelzuur. Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe ze in een kleine plastic bak met een goed sluitend deksel. Voeg de suiker en het zout toe en roer alles goed door elkaar. Sluit het deksel en zet het mengsel ten minste 30 minuten in de koelkast.

Leg de gehaktballen op een met olie ingevette bakplaat en wentel ze door de olie. Druk ze een beetje plat. Verwarm de oven voor op 180 °C terwijl de gehaktballen op temperatuur komen. Bak ze 20-25 minuten tot ze bruin en gaar zijn. Verwarm intussen de tomatensaus in een kleine pan.

Snijd de briochebroodjes open en vul elk met een gehaktbal, een flinke lepel tomatensaus en wat schijfjes ingelegde komkommer. Prik in elk broodje een lange houten prikker.

Hamburger- of sliderbroodjes

Ingredienten (24 sliderbroodjes of 12 hamburgerbroodjes)

  • 230 ml warm water
  • 2 eetlepels lauwe melk
  • 20 gram verse gist of 10 gram instant gist
  • 2½ eetlepel fijne tafelsuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 500 gram witbroodmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1½ theelepel fijn zout
  • 40 gram ongezouten boter, zacht op kamertemperatuur

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng het water, de melk, verse gist en suiker. Laat het mengsel 5 minuten staan tot het schuimig is.

Klop intussen 1 ei. Doe het meel, zout en de boter in een grote mengkom en wrijf de ingrediënten door elkaar tot je kruimels hebt. (Strooi instant gist nu over het mengsel en roer goed.) Voeg het geklopte ei en het schuimige gistmengsel toe en meng er met je handen een deeg van. Leg het op een licht bestoven werkblad en kneed het 10 minuten tot het deeg glad en elastisch is.

Maak een bal van het deeg en leg het in de kom. Leg er een vochtige theedoek of een stuk met olie ingevette huishoudfolie op. Laat het deeg op een warme plek staan tot het in omvang is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 1 uur.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 12 stukken van 70 gram voor hamburgers of 24 stukken van 35 gram voor sliderbroodjes.

Rol op een licht bestoven oppervlak ballen van het deeg en leg die op de bakplaat, met enkele centimeters ruimte ertussen. Dek ze losjes af met een stuk met olie ingevette huishoudfolie en laat ze op een warme plek 1 uur rijzen.

Klop het tweede ei los met een scheut water en bestrijk de broodjes ermee. Zet een ondiep bakje op de onderste plaat en giet er een theekopje water in om stoom te maken. Schuif de broodjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze, afhankelijk van de grootte, 15-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Geef een reactie