Broodje gezond en broodje (zelfgemaakte) pindakaas van Joris Bijdendijk en Samuel Levie
Publicatiedatum: 25 maart 2025
Sterrenchef Joris Bijdendijk en worstenmaker Samuel Levie hebben samen een boek over broodjes gemaakt. En daar horen natuurlijk ook 2 klassiekers bij: een broodje gezond en een broodje (zelfgemaakte) pindakaas.
Hoewel een broodje gezond zo heet, is het niet per se een gezond broodje. Vaak wordt het op een stokbrood of pistoletje geserveerd. In dit recept wordt zuurdesembrood gebruikt, zo wordt het meer een sandwich.
Broodje gezond
Ingrediënten, voor 1 sandwich
- 2 dunne sneden zuurdesembrood
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel chili-jam
- 1 theelepel mosterd
- Zout en versgemalen peper
- Snuf gedroogde oregano
- 5 dunne plakken boeren Goudse oplegkaas
- 15 dungesneden plakjes droge worst
- 2 radijsjes, in dunne plakken
- 0,5 tomaat, in dunne plakjes
- 1 hardgekookt ei, in dunne plakjes
- 1 theelepel kappertjes of cornichons
- 1 blaadje kropsla
Bereiding broodje gezond
Toast 2 dunne sneden zuurdesembrood en besmeer die als volgt: 1 snee met mayonaise en ketchup, de andere snee met chili-jam met daaroverheen mayonaise. De mosterdliefhebber doet wat mosterd door de mayonaise. Bestrooi met versgemalen zwarte peper, zout en oregano.
Beleg 1 snee met de kaas, worst, radijs, tomaat en het ei. Garneer met wat kappertjes of cornichons en een blaadje kropsla. Druk de andere snee brood er stevig op en snijd kruislings in 4 stukken, zodat je 4 driehoekjes hebt.
Broodje pindakaas
Ingrediënten, voor 1 broodje
- 1 snee brood
- 2 eetlepels pindakaas van goede kwaliteit (of maak het zelf, zie hieronder)
- 1 theelepel sambal badjak (of naar smaak)
- Linten geschilde komkommer (optioneel)
- 1 eetlepel atjar (optioneel)
Bereiding broodje pindakaas
Besmeer het brood met de pindakaas en vervolgens met een laagje sambal badjak. Serveer eventueel met linten geschilde komkommer en/of wat atjar.
Zelf pindakaas maken
Neem 200 gram ongebrande pinda’s en rooster ze 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden hetelucht. Vijzel de geroosterde pinda’s glad met een snuf zeezout en 1 eetlepel pindaolie.
U kunt de geroosterde pinda’s ook mixen in een blender, maar om de blender de pinda’s goed te laten malen heeft u een veel groter volume nodig. Daarnaast vinden Joris en Samuel dat de pindakaas dan een minder mooie structuur heeft. In een goed afgesloten pot is deze huisgemaakte pindakaas 1 maand houdbaar.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Joris Bijdendijk en Samuel Levie. Foto’s: Saskia van Osnabrugge)