Naar cookieinstellingen

Broodje gezond en broodje (zelfgemaakte) pindakaas van Joris Bijdendijk en Samuel Levie

Sterrenchef Joris Bijdendijk en worstenmaker Samuel Levie hebben samen een boek over broodjes gemaakt. En daar horen natuurlijk ook 2 klassiekers bij: een broodje gezond en een broodje (zelfgemaakte) pindakaas.

Hoewel een broodje gezond zo heet, is het niet per se een gezond broodje. Vaak wordt het op een stokbrood of pistoletje geserveerd. In dit recept wordt zuurdesembrood gebruikt, zo wordt het meer een sandwich.

Broodje gezond

Ingrediënten, voor 1 sandwich

  • 2 dunne sneden zuurdesembrood
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel chili-jam
  • 1 theelepel mosterd
  • Zout en versgemalen peper
  • Snuf gedroogde oregano
  • 5 dunne plakken boeren Goudse oplegkaas
  • 15 dungesneden plakjes droge worst
  • 2 radijsjes, in dunne plakken
  • 0,5 tomaat, in dunne plakjes
  • 1 hardgekookt ei, in dunne plakjes
  • 1 theelepel kappertjes of cornichons
  • 1 blaadje kropsla

Bereiding broodje gezond

Toast 2 dunne sneden zuurdesembrood en besmeer die als volgt: 1 snee met mayonaise en ketchup, de andere snee met chili-jam met daaroverheen mayonaise. De mosterdliefhebber doet wat mosterd door de mayonaise. Bestrooi met versgemalen zwarte peper, zout en oregano.

Beleg 1 snee met de kaas, worst, radijs, tomaat en het ei. Garneer met wat kappertjes of cornichons en een blaadje kropsla. Druk de andere snee brood er stevig op en snijd kruislings in 4 stukken, zodat je 4 driehoekjes hebt.

Een broodje pindakaas op 4 manieren.

Broodje pindakaas

Ingrediënten, voor 1 broodje

  • 1 snee brood
  • 2 eetlepels pindakaas van goede kwaliteit (of maak het zelf, zie hieronder)
  • 1 theelepel sambal badjak (of naar smaak)
  • Linten geschilde komkommer (optioneel)
  • 1 eetlepel atjar (optioneel)

Bereiding broodje pindakaas

Besmeer het brood met de pindakaas en vervolgens met een laagje sambal badjak. Serveer eventueel met linten geschilde komkommer en/of wat atjar.

Zelf pindakaas maken

Neem 200 gram ongebrande pinda’s en rooster ze 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden hetelucht. Vijzel de geroosterde pinda’s glad met een snuf zeezout en 1 eetlepel pindaolie.

U kunt de geroosterde pinda’s ook mixen in een blender, maar om de blender de pinda’s goed te laten malen heeft u een veel groter volume nodig. Daarnaast vinden Joris en Samuel dat de pindakaas dan een minder mooie structuur heeft. In een goed afgesloten pot is deze huisgemaakte pindakaas 1 maand houdbaar.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Joris Bijdendijk en Samuel Levie. Foto’s: Saskia van Osnabrugge)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.