BROOD: Zweden
Publicatiedatum: 23 februari 2017
In de laatste aflevering van het programma BROOD reist Robèrt van Beckhoven af naar Zweden. In het land van de prachtige natuur, knäckebröd en Vikingen gaat hij op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood.
Geen echte broodeters
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te ‘dippen’. Dat wordt ook wel fromfranska genoemd. Dit brood wordt tevens gebruikt als basis voor de Zweedse broodtaart, smörgastårta. Bij ons zijn ze vooral bekend vanwege hun knäckebröd. In Zweden eten ze dit veelal bij de warme maaltijd of als tussendoortje. Bij het eten wordt in plaats van knäckebröd ook wel skorpor gegeten. Een soort beschuit, maar dan steviger en voedzamer.
Knäckebröd
Midden in de bossen ligt het kleine dorpje Stora Skedvi. In 2013 is daar de laatste houtovenbakkerij gesloten waar op een traditionele manier knäckebröd werd gemaakt. De jonge winkeleigenaar Anders besloot in 2015 de fabriek en haar werknemers, die daar al 35 jaar werkten, weer in ere te herstellen.
Vikingbrood
In Stockholm leert Robèrt dat ook Vikingen al brood maakten. Archeologe Ann-Marie Hansson vertelt hem hoe zij dat onderzocht heeft en wat de ingrediënten van dat brood waren. Robèrt gaat in Stockholm op zoek naar die ingrediënten en maakt zijn eigen Vikingbrood.
Oergraan
Op het eiland Öland staan tientallen houten molens, ooit volop in beweging om het oergraan dat op Öland groeit te malen. Slechts een enkele molen draait nog, maar het graan wordt nog altijd verbouwd. Robèrt bezoekt boerin Suzanne Eriksdotter die haar eigen graan maalt.
Om zijn BROOD-reis af te sluiten maakt Robèrt een brood geïnspireerd op alle mensen die hij heeft ontmoet en de landen die hij heeft bezocht tijdens zijn reizen voor BROOD.
BROOD aflevering 6 is te zien op donderdag 23 februari 2017 om 22.15 uur op NPO 1.
Om helemaal in de Zweeds sferen te blijven hieronder een recept om zelf knäckebröd te maken van Robèrt.
Ingrediënten (voor 15 stuks):
- 170 gram roggebloem
- 75 gram boter
- 70 milliliter melk
- 50 gram desem
- 4 gram suiker
- 2 gram zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 230 ⁰C.
Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar in de keukenmachine. Voeg in gedeelten de boter en de desem toe terwijl de machine draait. Gebruik hiervoor de deeghaak. Voeg vervolgens heel langzaam de melk toe, tot je een stevig deeg hebt.
Rol het deeg op een ingevette bakplaat met een deegroller uit tot een plak van 3 millimeter dikte en prik er heel veel kleine gaatjes in. Dat gaat het makkelijkst met een deegprikker, maar kan ook met een vork.
Snijd het deeg in rechthoeken van ongeveer 10 x 15 centimeter. Zet de bakplaat in de oven, verlaag de oventemperatuur tot 200 ⁰C en bak het knäckebröd 15 minuten. Het wordt pas hard tijdens het afkoelen.
(Bron: Robèrt van Beckhoven)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een geweldige serie van Robert van Beckhoven!!!!
Ik heb genoten van de geweldige opnamen en prachtige natuur.
Super uitzendingen
Heerlijke uitzendingen, ik ben zelf hobby bakker (zonder broodmachine) maar helemaal nog ouderwets dus kneden- rijzen-platslaan en vormen en daarna bakken! Bedankt voor alle mooie momenten van alle uitzendingen. Volgend seizoen weer?