Brood over? Dit kunt u ermee maken
Publicatiedatum: 28 juni 2021
Eten weggooien is zonde, want vaak kunt u er nog hartstikke lekkere dingen mee maken. Nee, bijvoorbeeld restjes brood. Die kunt u op allerlei manieren verwerken in smakelijke gerechten. Wij hebben voorbeelden.
Gebakken brood met champignonragout
In 2020 deelt Janny van der Heijden een recept op deze website van gebakken brood met een smakelijke champignonenragout.
Het brood kunt u in de pan bakken met een beetje olie, waarna u de ragout maakt en vervolgens over het brood heen schept. Hoe u de ragout maakt, beschrijft Janny in het recept.
Venkelsoep me tonijn-ansjovisbroodreepjes
Kook mee met MAX-kok Mounir Toub maakt in juli 2020 een romige venkelsoep met tonijnansjovis-broodreepjes. U heeft hier 4 sneetjes volkorenbrood voor nodig. 2 besmeert u er met tonijn-ansjovismengel en 2 legt u daar bovenop. Even in de koekenpan en klaar zijn uw broodreepjes.
Kaasbroodjes van casinobrood
Toevallig nog wat sneetjes casinobrood in huis? Dat kunt u goed gebruiken om kaasbroodjes van te maken. De bereiding is simpel: u maakt de saus, haalt de broodjes er doorheen en bakt ze in een pan. Janny van der Heijden licht in dit recept de details toe.
Zuid-Afrikaanse bunny chow
Heeft u toevallig nog een een rond brood in huis? Daar kunt u het Zuid-Afrikaanse gerecht bunny chow van maken. Dit is een met bonencurry gevuld brood. In dit recept maakt Robèrt van Beckhoven het met witbrood, maar u kunt er natuurlijk elk willekeurig ander brood voor gebruiken. Het is ook mogelijk om meerdere kleine bunny chows te maken als u bijvoorbeeld nog harde bolletjes in de kast heeft liggen. In Zuid-Afrika maakt men het overigens ook met vierkante broden, dus u kunt dat ook gebruiken.
Auberginestrata
Een strata is een enorm duurzaam gerecht dat afkomstig is uit de Verenigde Staten. het is bedoeld om de restjes van de vorige dag op te maken, waardoor u er dus ook prima overgebleven brood voor kunt gebruiken. In Kook mee met MAX verwerkt kok Sandra Ysbrandy brood in een auberginestrata. U kunt hier allerlei soorten brood voor gebruiken: van volkoren sneetjes tot pistoletjes.
Wentelteefjes met pompoen-geitenkaasspread en geroosterde paprika
Wentelteefjes kennen we al zoet gerecht, maar u kunt ze ook hartig maken. In Kook mee met MAX gebruikt Moubir Toub 4 sneden dik boerenbrood om wentelteefjes van te maken. Deze combineert hij vervolgens met een pompoen-geitenkaasspread en geroosterde paprika. Heerlijk als lunch!
Maaltijdteefjes met biet en geitenkaas
Een andere variant van het hartige wentelteefje beschrijft Emina Zorlak in onze eigen kookrubriek Dit kookt MAX vandaag. Zij maakt ze met biet en geitenkaas.
(Bron: archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik bak mijn eigen brood en heb nooit iets over.
Ik bak die brood daarna snij die brood en meest gaat die diepvries in (gesneden) als het is nodig is kan ik zoveel sneetjes uithallen als ik wil.
Ik doe de zelfde met broodjes en worstenbroodjes.