Naar cookieinstellingen
Italië

BROOD: Noord-Italië

Italië is het land van meel en bloem. Is het niet voor de verse pasta, dan is het wel voor het brood. In de derde aflevering van het programma BROOD zet Robèrt van Beckhoven zijn reis voort door Italië, het land waar elke regio zijn eigen brood heeft. Hij begint in het noorden. 

Eenkoorn

In de omliggende velden van Brescia ten westen van het Gardameer  wordt weer eenkoorn geteeld, een van de oudste graansoorten ter wereld. Deze graansoort wordt gezien als voorloper van emmertarwe, spelt en gewone tarwe. Dat deze graansoort in Italië wordt geteeld is uniek, want dat gebeurt tegenwoordig nog maar zelden. Met wereldkampioen Simone Rodolfi bezoekt Robèrt een oude molen en bakt hij een Pane di Monococco.

De familie Dallagiovanna levert meel aan toprestaurants door heel Italië. Robèrt gaat bij hen op bezoek en ziet hoe het graan door buizen naar de silo wordt geblazen zodat het fijnste bloem kan overblijven.

Zoutloos brood

Het Toscaanse pelgrimsdorpje Altopascio heeft haar eigen brood, zoutloos brood. Bij bakker Massimo van bakkerij Il Buon Pane leert Robèrt hoe hij brood maakt en waarom er geen zout in zit. Op het plein, onder toeziend oog van de vrouwelijke burgemeester, deelt Robèrt de broden uit aan voorbijgangers.

Kastanjebrood

In het noorden van Toscane, in Lunigiana MS, vervolgt Robèrt zijn zoektocht naar de lekkerste Italiaanse broodsoorten. Samen met Franca en Nello kastanjes in het bos. Hij brengt ze naar de molen van Daniele Rossi brengt waar ze worden gedroogd en gemalen. Het kastanjebrood was bijna verdwenen uit de streek, tot student Fabio Bertolucci het brood ‘la marocca di casola’ weer terugbracht op de kaart. Zin gekregen om zelf een kastanje brood te maken? Robèrt heeft ons zijn favoriete recept gegeven!

Aflevering 3 van BROOD is te zien op donderdag 2 februari 2017 om 22.20 uur op NPO 1.

Ingrediënten (voor 2 broden):

  • 300 gram tarwemeel
  • 100 gram roggemeel
  • 150 gram kastanjemeel
  • 10 gram zout
  • 20 gram gist
  • 300 milliliter water

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 230 ⁰C.

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en meng ze in ongeveer 10 minuten rustig tot een soepel deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.

Verdeel het deeg in 2 stukken van ongeveer 500 gram en bol op. Dek de deegbollen af met plasticfolie en laat ze nog 10 minuten rusten. Druk daarna de lucht eruit en bol ze opnieuw op. Leg de deegbollen op een ingevette bakplaat en laat ze nog eens 60 minuten rusten onder plasticfolie.

Bak de kastanjebroden in ongeveer 30 minuten gaar.

In de instructievideo hieronder legt Robèrt uit hoe u deeg opbolt:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reactie

    Ton De Vrind says:

    Wat was dit weer een mooie aflevering van “Brood”. Wat een bezieling, prachtig.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.