Naar cookieinstellingen
Duur 04:42
Gepubliceerd op 19 januari 2017

BROOD: Nederland en België

Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven begint zijn reis voor het programma BROOD in eigen land en bij onze zuiderburen. Robèrt zelf leerde het bakkersvak in België. Nederland kent een rijke historie aan het malen van granen met onze molens. En in België weten ze hoe u een goed desembrood kunt maken. Daar wil Robèrt natuurlijk alles van weten.

Ontstaan brood

Het is niet bekent hoe oud brood precies is. In de prehistorie kauwde mensen al op zaden en granen. Later werd het malen tussen stenen ontdekt en dat met de toevoeging van water er een papje ontstaat. Door dit papje in de zon te leggen op een hete steen droogde het op. Dit lijkt de eerste vorm van brood. Door hetzelfde papje te bakken op het vuur ontstond een harde koek. Door er op te kauwen, werd de harde koek weer zacht en eetbaar. In Egypte werd het luchtige brood ontdekt. Een slaaf zou een restje verzuurd deeg van de vorige dag aan nieuw deeg hebben toegevoegd. Het zure deeg, desem, deed het nieuwe deeg rijzen, waardoor na het bakken een luchtig brood ontstond.

Om alle Nederlanders van brood te voorzien hebben we zelf niet genoeg graan. Graan importeren we uit onder andere Amerika, Canada en Oost-Europa.

Van Zeeland tot Gent

Robèrt brengt in aflevering 1 een bezoek aan de provincie Zeeland waar Lennert den Boer en zijn vader graan oogsten. Molenaar Theo de Rooij uit Schiedam laat zien hoe graan verandert in meel. In zijn eigen bakkerij laat Robèrt zien dat brood niets meer is dan meel of bloem met water en een beetje zout. U kunt er eindeloos mee variëren. In België gaat hij naar Antwerpen waar hij een aantal bakkerijen bezoek waaronder die van de familie Goossen, bakkers sinds 1884. Karl Desmet uit het Waalse Sankt Vith vertelt Robèrt meer over het verschil tussen desem en gist. En in Gent brengt hij een bezoek aan sterrenchef Kobe Desramaults die samen met de Amerikaanse bakker Sarah Lemke een chique bakkerij heeft.

BROOD aflevering 1, is te zien op donderdag 19 januari 2017 om 22.15 uur op NPO 1.

Recept vlechtbrood Winston

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 275 milliliter volle melk
  • 30 gram margarine
  • 30 gram roomboter
  • 20 gram gist
  • 1 ei, om af te strijken

Bereidingswijze:

Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Dek af met plasticfolie en laat het deeg een half uur rijzen op een warme plaats.

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en bol deze op. Dek de deegbolletjes af met plasticfolie en laat ze nog 10 minuten rijzen. Maak van ieder deegbolletje een lange streng. Doe dat in etappes: eerst allemaal strengen van 10-15 centimeter, daarna steeds 5 centimeter erbij.

Vlecht van 6 strengen een Winstonbrood. Robèrt laat zien hoe het moet in het instructiefilmpje.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (9)

    oosterwijck says:

    Prachtig programma. … Ik heb met aandacht gekeken en had geen moment het gevoel: dat ik mijn tijd verdeed. Heel boeiend om te zien, dat een product wordt gemaakt met zoveel liefde en aandacht, door vaklieden. Ik zou zo bakker willen worden, na het zien van deze documentaire. … Nu zal het de consumenten duidelijk worden, dat we geen mensenharen uit China nodig hebben om toegevoegd te worden als broodverbeteraar. … Voor diegene, die dat nog niet weten: De broodindustrie verkoopt een poeder, dat bestaat uit keratine, aan bakkers, om het brood meer lekker te maken. Keratine wordt gewonnen uit o.a. mensenharen, die in China worden verzameld, door het op te halen bij kappers. Die mensenharen worden verwerkt tot een poeder, dat toegevoegd wordt aan broodmeel. … Ba .. ba .. ba.

    Ronebald says:

    Weer zo’n prachtig programma van omroep Max.
    Boeiend te zien om simpel desem te maken maar bij mij is het in het verleden niet gelukt! Tips?
    Het recept hierboven is met gist. Niet met desem?

      MAX Vandaag says:

      Beste Ronebald, hartelijk dank voor uw bericht en compliment. Wij hebben inderdaad gist doorgekregen voor dit recept.

    RABE says:

    Leuk programma, maar de muziek vond ik storend.
    In verhouding was het geluid van de muziek harder dan het gesprek.

    Jammer.

      Dreumes says:

      Geachte…..

      Wij vonden de muziek ook TE hard

      MAX Vandaag says:

      Beste Dreumes, hartelijk dank voor uw bericht. Het wordt doorgegeven aan de collega’s.

      MAX Vandaag says:

      Beste RABE, hartelijk dank voor uw bericht. Wij zullen het doorgeven aan de collega’s.

    HansAka says:

    Mooi recept en een geweldige uitzending.
    Kijk uit naar de volgende aflevering.
    Maar… als ik een recept heb met x gram gist hoeveel zuurdesem moet ik dan nemen. Is daar een formule voor??

    HansAka says:

    Hier vindt je een geweldig recept voor het maken van zuurdesem
    xandrabaktbrood.nl/zuurdesem-2/zelf-zuurdesem-maken/

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.