Naar cookieinstellingen
brood, italië

BROOD: Midden en Zuid-Italië

Italië staat bekend om zijn brood-cultuur. Vooral in het zuiden kennen ze voor het bereiden ervan oude tradities. In de vierde aflevering van het programma BROOD zet Robèrt van Beckhoven zijn reis voort door Italië en zakt via Rome af naar het zuiden.

Pane di genzano

In het dorpje Genzano, vlak bij Rome wordt het overheerlijke pane di Genzano gemaakt. Het brood kreeg als allereerste ovenproduct het keurmerk IGP, wat inhoudt dat het alleen in dat dorp gemaakt mag worden. Robèrt van Beckhoven bakt met bakker Marco het brood en brengt het in de bestelbus naar de levendige hoofdstad Rome.

panedigenzano_afl4-3_700_500

In Rome stopt hij even bij het monument van Eurysaces, een topbakker uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk, die 2000 jaar geleden een gigantische graftombe liet bouwen. En welk brood eet de paus het liefst? Robèrt gaat op zoek naar de bakker van de paus en hij vindt hem! De paus eet het liefst een heel speciaal brood dat ook in de Bijbel wordt omschreven.

Altamura brood

In het zuiden van Italië, net boven de hak, ligt de stad Altamura. Dat stad is bekend om zijn brood: il pane di Altamura. Dit brood is alleen te eten in en om Altamura en wordt volgens een oude traditie gemaakt. Het brood is zelfs zo bijzonder dat het het zich DOP mag noemen, gemaakt onder beschermde tradities. Volgens een van de oudste bakkers uit Altamura, Forno Antico Santa Chiara, zijn de belangrijkste ingrediënten graan (grano duro), water, lucht en geduld. Robèrt waagt zich ook aan dit avontuur en leert van de 87-jarige ‘nonno’ Vincenza hoe hij Altamura-brood maakt.

panedigenzano_afl4-2_700_500

Helaas geven de bakkers niet al hun recepten prijs. Hieronder het recept van een pane di Genzano volgens Robèrt. De vierde aflevering van BROOD is te zien op donderdag 9 februari 2017 om 22.20 uur op NPO 1.

Pane di Genzano van Robèrt:

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem van goede kwaliteit
  • 10 gram zout
  • 150 gram desem
  • 350 milliliter water

Bereidingswijze:

Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Laat het deeg een half uur rusten in een plastic bak die u van tevoren hebt ingevet met olie. Zet de plastic bak daarna 16 tot 24 uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de plastic bak en vorm het direct in de gewenste vorm. Leg het op een ingevette bakplaat, dek af met plasticfolie en laat het nog eens 2 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 260 ⁰C. Zet het brood in de oven, verlaag de oventemperatuur tot 230 ⁰C en bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (6)

    FrankG says:

    Met veel plezier bekijk ik deze prachtig gefilmde, boeiende ontdekkingstocht naar de verschillende soorten brood, met veel liefde gebracht door maestro Robèrt van Beckhoven. Tegen de trend van zetmeelarme voeding in laat het programma zien dat brood als voeding en als symbool nog altijd een centrale rol speelt. Kunt u mij zeggen welke fraaie koormuziek te horen is wanneer de avond valt over Altamura?

    Lapidis says:

    Niet erg flatteus voor Vincenza om ‘nonno’ (=opa) genoemd te worden. Zullen we er ‘nonna’ van maken?

    Paula0314 says:

    Wat een mooie serie!

    Gaan jullie een “brood reis” organiseren voor de liefhebbers die de bakkerijen en molens willen bezoeken?
    Zo nee, kan er een lijst komen met de locaties die Robert bezocht heeft?

    Die mooie oude molen lijkt me fantastisch om te bezoeken?

      MAX Vandaag says:

      Beste Paula0314, hartelijk dank voor uw bericht en fijn dat u zo van het programma geniet.

      Vanuit MAX zelf wordt er geen BROOD-reis georganiseerd, maar we begrijpen helemaal dat de kijkers nu ook graag zelf de heerlijke broden uit het programma willen proberen. Adressen hebben wij helaas niet voor u en niet alle locaties zijn open voor publiek, maar in de betreffende streken kunt u bij de lokale bakkers natuurlijk de heerlijkste broden proeven.

    woeffie says:

    Mijn man en ik hebben genoten van de serie BROOD.
    Mijn man komt oorspronkelijk uit Puglia en wij keken daarom met dubbele interesse naar het bakken van dit Italiaanse brood. We gaan het recept van Robèrt zeker proberen al is het jammer dat we niet de originele Italiaanse bloem kunnen kopen.

    Yammie says:

    Enorm genoten van deze serie. Het zou fijn zijn als er een serie komt over glutenvrij brood.
    Er zijn heelveel glutenvrije meelsoorten om brood te bakken maar de meesten lijken niet op gewoon brood.

    Beste Woeffie hier een Nederlandse site waar Italiaans meel, en meerder Italiaanse producten verkrijgbaar zijn: shop.sogno-olio.com
    Het is niet goedkoop.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.