Brood mag weer!
Publicatiedatum: 11 februari 2016
Brood moet terug op tafel, aldus hoogleraar schildziekten Robin Peeters van het Erasmus MC in Rotterdam. Wie geen brood eet, loopt namelijk kans op verschillende gezondheidsproblemen.
Brood zou dik maken, ongezond zijn en teveel zout bevatten. Veel diëten sluiten brood uit en vervangen het door bijzondere superfoods. Peeters ziet vooral gevaren, als we brood links laten liggen.
Jodiumtekort
Vooral voor zwangere vrouwen zijn er gevaren. Op het moment dat zij geen brood eten, krijgen ze waarschijnlijk te weinig jodium binnen, wat kan leiden tot hersenafwijkingen van het ongeboren kind. Ook andere mensen die om wat voor reden dan ook geen brood eten, moeten oppassen. “Een jodiumtekort kan op lange termijn leiden tot een vergrote schildklier, die hinderlijk op de slokdarm kan drukken. Als dat gebeurt, is vaak een operatie nodig. Dan moet de schildklier eruit en zal de patiënt zijn hele leven schildkliermedicijnen moeten slikken.” Aldus hoogleraar Peeters.
6 sneetjes per dag
Het Voedingscentrum sluit zich aan bij de waarschuwing van Peeters: “Brood heeft de afgelopen jaren last gehad van fabels dat het dik zou maken en dat gluten slecht zijn voor de gezondheid, maar dat is onzin.”
Om voldoende jodium binnen te krijgen, zouden we 6 sneetjes brood per dag moeten eten. Dit staat gelijk aan 14 glazen melk of acht eieren, maar dat neemt natuurlijk niemand. Brood is dus verreweg de makkelijkste manier om jodium binnen te krijgen. Of u wit of bruin brood eet maakt niet uit, het gaat om het bakkerszout waar jodium in zit.” Aldus Peeters.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn ook andere manieren om jodium binnen te krijgen. Zoals het drinken van sole, gemaakt van keltisch zeezout en water. Elke dag een paar glazen is voldoende. Hoogleraar Peeters wordt dus ook betaald door het voedingscentrum. Zoals zoveel ” specialisten ” die denken dat ze het weten. 6 snee brood is wel erg veel. En wat te denken van het beleg wat erop gaat, vol met e nummers en zoetstoffen, dat wordt je dus dik van en niet van het brood.
Ik ben het helemaal eens met Willie47. Het voedingscentrum is een sponsor en veel mensen trappen er met open ogen in.
Ik kan ook geen 6 boterhammen per dag eten. Mijn ontbijt bestaat uit 2 gebakken eieren met kaas.
Hier kan ik de hele ochtend mee vooruit.
In plaats van brood eet ik zelf gebakken tortilla’s (uit de vriezer) 1 keer in de week een stapeltje bakken.
’s Avonds door het eten gaat zeewier uit de toko of sushi vellen. Daar zit ook jodium in, dat vervangt het zout in mijn eten.
Ik kook zoutarm en zonder E-nummers.
Daar mag het voedingscentrum wel eens mee aan de gang. Producten zonder E-nummers bevatten vaak wel de schadelijke stoffen in gewone tekst vermeld. Zo lijken de producten zuiver, maar dat zijn ze niet.
Zo worden we beduveld door de voedselindustrie, en er wordt niets aan gedaan.
Als een stof dus wordt omschreven met een woord dat je niet kunt uitspreken, moet je het ook niet willen eten.
Ik hoop dat ik hier iets heb duidelijk gemaakt.
Even een reactie op Willie 47. In Keltisch Zeezout zit helemaal geen jodium. Sole is wel heel gezond, maar lost een te kort aan Jodium niet op. Als je dus Biologisch eet of geen brood eet moet je wel degelijk letten of je genoeg jodium binnen krijgt. Het zit in vis, vlees, zuivelproducten en eieren. Als je dus gewoon gevarieerd eet is er niets aan de hand hoef je ook geen 6 boterhammen te eten. Als je zeker weet dat je te kort komt, kan je altijd nog aan een arts of diëtist of een natuurvoedingskundige vragen of ze het kunnen onderzoeken/berekenen. Zij kunnen je helpen door middel van een goed voedingsadvies het tekort op te lossen. Eventueel tijdelijk een supplement kan ook.
Beste nicolien,
In keltisch zeezout zit wel degelijk jodium zoals in alle producten uit de zee. 1,99999% voldoende dus voor je dagelijkse behoefte.
Kijk maar eens op de site voedingisgezondheid.nl