Naar cookieinstellingen
Duur 08:28
Gepubliceerd op 26 januari 2017

BROOD: Frankrijk

In de tweede aflevering van het programma BROOD gaat Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven naar Frankrijk, het land van de stokbrood en croissants. Wat is het geheim van het knapperige Franse brood? En Robèrt ontdekt een trend onder Franse bakkers en boeren.  

Desem

Het grote verschil tussen Frans brood en brood uit bijvoorbeeld Nederland is de techniek (desem). De Fransen halen het maximale uit de bloem. Ze voegen zo min mogelijk hulpgrondstoffen toe. Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders. Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma. Daarom ruikt het Franse brood zo lekker. Het is in Frankrijk wettelijk niet toegestaan om vet toe te voegen aan het ‘gewone’ brood. Dit heeft een heel knapperige korst als resultaat.

Boeren worden bakkers en bakkers worden boeren

De eerste stop van Robèrt is in Bretagne. Nicolas Supiot is boer, molenaar én bakker. Hij verruilde 20 jaar geleden het stadse Parijs voor het platteland. Hij verbouwt het graan waarmee hij zijn broden maakt zelf. Hij is daarmee voorloper een trend in Frankrijk. Want steeds meer boeren worden bakkers en andersom.

Een masterclass Frans brood mag natuurlijk niet ontbreken. In Parijs bezoekt Robèrt de Amerikaan Steven Kaplan, de kenner op het het gebied van Frans brood, de Amerikaan Steven Kaplan. De professor heeft een bijzondere manier om een stokbrood goed te proeven. Ook brengt hij een bezoek aan bakker Ridha Kader. Hij won in 2013 de wedstrijd van beste baguette van Parijs met het recept van zijn Tunesische moeder. Sindsdien levert Ridha Kader brood aan de Franse president Hollande en aan diverse ministeries.

Croissants

Een bezoek aan Frankrijk is niet compleet zonder het eten van een croissant. Maar hoe wordt hij gemaakt. Topbakker Frederique Pichard geeft Robèrt een kijkje achter de schermen. Een hele nacht ziet Robèrt hoe de bakkerij in vol bedrijf is om de klanten vanaf 7 uur ’s ochtends van vers gebakken croissants en brood te voorzien.

brood, croissants

BROOD aflevering 2, is te zien op donderdag 26 januari 2017 om 22.15 uur op NPO 1.

Recept voor croissants

Ingrediënten (voor ongeveer 15 stuks):

  • 500 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 25 gram boter
  • 25 gram ei
  • 100 milliliter koud water
  • 125 milliliter volle melk
  • 250 gram koude boter (rechtstreeks uit de koelkast)

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten behalve de koude boter in de kom van een keukenmachine en meng ze tot een elastisch deeg: 3 minuten langzaam en daarna 4 minuten snel. Verpak het deeg in plastic en laat het een nacht rusten in de koelkast.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank uit tot een dikke rechthoekige plak. Rol de koude boter uit tot een vierkante plak die half zo groot is als de deegplak. Snijd de deegplak doormidden. Leg de boter op de ene helft van het deeg en dek af met de andere helft van het deeg.

Vouw het deeg met daartussen de boter in vieren:

  • Rol de plak gelijkmatig uit tot ongeveer 1 centimeter dik. Zorg dat de plak ongeveer vier keer zo lang als breed is. Bijvoorbeeld: 40 x 10 centimeter
  • Vouw de bovenkant van de deegplak in de lengte naar beneden tot ongeveer 2/3. Vouw de onderkant van de bladerdeegplak naar boven tot hij daarbij aansluit. Er zijn nu 2 lagen ontstaan
  • Vouw de deegplak in de lengte dubbel. Er zijn nu 4 lagen ontstaan
  • Draai het deeg een kwartslag en herhaal.

Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 25 minuten in de vriezer. Daarna kunt u het verwerken tot croissants.

Verwarm de oven voor op 230 ⁰C. Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van 75 x 40 centimeter. Snijd de plak in de lengte in tweeën. Snijd de 2 helften vervolgens in driehoeken van 15 x 20 centimeter. Maak een kleine inkeping in de brede zijde van de driehoeken en rol de croissants van hieruit op. Leg de croissants op een ingevette bakplaat, dek ze af met plasticfolie en laat ze nog 40 minuten rijzen.

Bak de croissants in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

In de instructievideo hieronder legt Robèrt uit hoe u de croissants kunt snijden en vormen:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Maths says:

    Een prachtig programma dat naar mijn mening helaas totaal verpest wordt door de idioot harde voorgrondmuziek. Van achtergrondmuziek is namelijk geen sprake. Het zou fijn zijn als omroep Max tenminste eens de moeite zou nemen om onderzoek te doen naar hoeveel mensen nou werkelijk prijs stellen op dergelijke muzak. Het lijkt wel alsof stilte tegenwoordig taboe is! De bakker wilde het lied van het vuur laten horen, maar zelfs dat werd idioot overstemd door totaal overbodige en super irritante en veel te luide muziek! Gewoon heel erg fout en vooral heel erg jammer. Want het onderwerp en de presentator zijn geweldig en de beelden ook.

      Maths says:

      Nog duidelijker: voor mij persoonlijk hoeft er helemaal geen muziek bij dit programma. Ik vind juist de geluiden én de stiltes die er bij de opnames zijn prima bij een dergelijk programma passen. Als die vermaledijde muzak dan toch weer zo nodig moet ( omdat veel mensen tegenwoordig om welke vreemde reden dan ook bang lijken te zijn voor stilte) véél zachter en veel minder. En zéker niet als een bakker met heel zijn ziel en zaligheid moeite doet het lied van het vuur te laten horen!

    Diana Feijen says:

    Misschien rare vraag, maar waar kan ik een recept vinden van de stokbroden, want die van het programma brood zagen er zo lekker en knapperig uit. Ik zoek dus een recept van Frans baguette.

      MAX Vandaag says:

      Beste Diana Feijen, hartelijk dank voor uw reactie. Een recept van baguette hebben wij helaas niet, maar wel 2 andere recepten uit BROOD:

      Vlechtbrood Winston: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/brood-nederland-en-belgie/

      Croissants: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/brood-frankrijk/

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.