paasbrood brioche

Brioche paasbrood met ei van Robèrt van Beckhoven

Het ei is van oudsher een vruchtbaarheidssymbool. Behalve eieren eten is ook het verstoppen ervan een populaire paasbezigheid. Robèrt van Beckhoven combineert dit, door eieren in paasbrood te verstoppen. Daarbij heeft hij een tip: de uitdaging bij het maken van dit brood is ervoor te zorgen dat de eieren netjes op een rij in het brood blijven zitten. Daarvoor moet je ze stevig verankeren in de verschillende bolletjes brioche; verdeel het laatste bolletje eventueel in kleinere stukjes om eventuele holtes rondom de eieren op te vullen.

Ingrediënten:

Voor het voordeeg:

  • 28 g volle melk (28 ⁰C)
  • 13 g gist
  • 28 g bloem

Overig:

  • 245 g bloem
  • 3 eieren
  • 6 g zout
  • 17 g basterdsuiker
  • 16 g kristalsuiker
  • 5 g citroenrasp
  • 165 g boter op kamertemperatuur, in stukjes

Afwerking:

  • 4 gekookte eieren om te verstoppen, gepeld
  • losgeklopt ei om af te strijken

Extra nodig:

  • plastic bak met deksel, ingevet
  • broodblik van 17 x 9 x 9 cm, ingevet
  • kwastje

Bereidingswijze:

Los voor het voordeeg de gist op in de melk en voeg de bloem toe. Meng goed door elkaar en laat 30 minuten rusten. U ziet daarna dat het in volume is toegenomen. Voeg de overige ingrediënten, behalve de boter toe en kneed alles met de keukenmachine in 8-10 minuten op volle snelheid tot een samenhangend deeg. Voeg de boter toe en kneed het deeg voorzichtig af. Het is klaar als u het zo dun kunt uitrekken dat u er doorheen kunt kijken zonder dat het al teveel scheurt. Leg het deeg in de plastic bak met deksel en laat een nacht rusten in de koelkast.

Kneed het deeg de volgende dag eerst weer even goed door en verdeel in 1 stuk van 100 g en 8 stukken van 50 g. Rol het deegstuk van 100 g tot een pil en bedek hiermee de bodem van het bakblik; laat het deeg ook een beetje doorlopen aan de zijkanten. Duw de gekookte eieren rechtop in het deeg. Bol de resterende stukjes deeg op en verdeel rond en op de eieren; de eieren moeten na het rijzen helemaal bedekt zijn. Bestrijk het deeg voorzichtig met ei en laat 70 minuten narijzen, of tot de vorm mooi vol gerezen is. Verwarm ondertussen de oven op 180 ⁰C. Bak de brioche in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.

(Bron: Robèrt van Beckhoven )

Geef een reactie

Reactie

    Ans_donkers_1@hotmail.com says:

    Denk dat er iets niet goed gaat… het voordeeg is een stevige bol.
    Heb het toch verder gemaakt. Nu best een plakkerig deeg….
    Hoop morgen toch een mooi brood te krijgen!

    Moest het nu gedroogde of verse gist zijn..???