Brioche
Met de bereiding van deze brioche begint u al een dag van tevoren. Want het deeg moet een nacht in de koelkast rusten. Dus even geduld, maar dat levert wel een overheerlijke brioche op!
Ingrediënten:
- 28 gram volle melk (28 ⁰C)
- 13 gram gist
- 28 gram bloem
- 245 gram bloem
- 3 eieren
- 6 gram zout
- 17 gram basterdsuiker
- 16 gram kristalsuiker
- rasp van 1 limoen
- 165 gram boter, op kamertemperatuur, in stukjes
Extra nodig:
- losgeklopt ei om af te strijken
- plastic bak met deksel, ingevet
- broodblik van 17 x 9 x 9 cm, ingevet
Bereidingswijze:
Los voor het voordeeg de gist op in de melk en voeg de 28 gram bloem toe. Meng alles goed door elkaar en laat 10 minuten rusten op een warme plek tot het in volume is toegenomen.
Voeg vervolgens alle overige ingrediënten behalve de boter toe en kneed alles met de keukenmachine in 8-10 minuten op volle snelheid tot een samenhangend deeg. Voeg de boter in delen toe en kneed het deeg voorzichtig af. Het is klaar als u het zo dun kunt uitrekken dat u erdoorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt. Leg het deeg in de plastic bak met deksel en laat een nacht rusten in de koelkast.
Vet het bakblik in. Verdeel het deeg bijvoorbeeld in 6 stukjes en vorm er bolletjes van. Leg ze in 2 rijen van 3 in het bakblik. Let op dat de vorm voldoende ruimte geeft voor de toename van het volume; tijdens het bakken versmelten de bolletjes tot één brood. Bestrijk het deeg voorzichtig met ei. Leg het bakblik in een plastic zak en laat circa 2 uur narijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven op 200 graden boven- en onderwarmte.
Haal voorzichtig het bakblik uit de zak. Doe de brioche in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Bak de brioche in circa 27 minuten goudbruin en gaar.
Geniet ervan!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoihoi
Ziet er heerlijk uit
Vraagje?verse of droge gist?
Vraag ik me ook af,verse of droge gist?