Naar cookieinstellingen
witlof

Breng de witlof terug!

Afgelopen week kreeg Emina Zorlak van een vriendin een nieuwsitem van Omroep Brabant doorgestuurd, want wat blijkt: jongeren eten geen witlof meer. Mijn vriendin schreef erbij: “bring it back!” en die uitdaging gaat ze graag aan.

Lastig combineren

Van de 2000 witlofbedrijven zijn er nu slechts 55 over. Het schijnt dat jongeren (volgens het bericht zijn dat mensen onder de 40 jaar oud) het lastig vinden om witlof te combineren in gerechten die tegenwoordig populair zijn, zoals sushi, curry en pizza, omdat het minder veelzijdig is. Ik snap wel dat jongeren witlof niet snel verwerken in hun menu: het maakt een gerecht waterig, het gebrek aan kleur maakt het niet aantrekkelijk voor het oog, het smaakt als het niet goed bereid is een beetje weeïg en van het bittertje moet je ook maar houden…

Veelzijdig, duurzaam en relatief goedkoop

Maar er zitten zoveel mooie kanten aan witlof! Het is jaarrond verkrijgbaar uit Nederland, dus duurzaam en relatief goedkoop. Daarnaast is bitter eten juist erg goed voor het lijf, want het ontgift, het bevordert de natuurlijke reiniging van de lever en het activeert de spijsvertering. Eigenlijk zijn heel veel dingen die we lekker vinden bitter; denk aan koffie, chocola, bier. Daarnaast is witlof juist wel veelzijdig; u kunt het verwarmen, maar ook rauw eten of de blaadjes gevuld zelfs als borrelhapje serveren. Bovendien is het een hele caloriearme groente, dus ideaal als u een keer wat lichter wilt eten. Witlof is in de groentelade van de koelkast tot wel twee weken houdbaar, dus top om altijd in huis te hebben.

Per toeval ontdekt

Eigenlijk is de witlof per toeval ontdekt. Cichoreiwortelen werden geteeld en gebrand en konden op deze manier als goedkoper alternatief voor koffie worden gebruiken. Na een overproductie bleven de wortelen in donkere schuren achter, waar de omgeving perfect was voor het kiemen en daar kwamen deze wit-gele scheuten uit. Ze groeien in het donker, want als er licht bij komt worden de blaadjes groen.

Familie van andijvie

Witlof is verwant aan andijvie, varieer dus eens met de stamppot. U kunt salade ook vervangen door witlof en dan verwerken in Aziatische springrolls of taco’s. Of heel heet wokken, zodat al het vocht eruit verdampt en dan op smaak brengen met ketjap manis of hoisinsaus. Vul de langwerpige blaadjes met geitenkaas, honing en nootjes en serveer het bij de borrel. Ontzettend veel mogelijkheden. Ik zou de lezers van MAX Vandaag zelf hierbij ook willen uitdagen: maak een van de genoemde recepten of het recept hieronder, nodig uw kinderen en kleinkinderen uit en laat ze proeven hoe lekker witlof kan zijn! Laten we samen de witlof weer terugbrengen op het menu!

Ingrediënten witlofsalade met roquefort en peer (2 personen): 

  • 30 gram hazelnoten
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 peer
  • 100 gram roquefort

Bereidingswijze:

Hak de hazelnoten grof en rooster circa 4 minuten in een droge koekenpan. Laat afkoelen op een bord. Meng in een kom de honing, mosterd, azijn en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Halveer de witlof, snijd de kern eruit en snijd de witlof in dunne reepjes. Voeg de witlof toe aan de dressing. Snijd de peer in dunne plakken en voeg toe. Meng alles goed door.

Verdeel de salade over de borden. Bestrooi met de hazelnoten en verbrokkel er de roquefort over.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    GWJW says:

    Om bittere witlof (boerenkool of spruiten) te voorkomen een theelepel gele (géén andere) basterdsuiker toevoegen bij het koken/bereiden en de bitterheid is weg. Iets uit grootmoeders tijd!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.