Naar cookieinstellingen
Duur 00:37
Gepubliceerd op 15 november 2016

Brandade van Bart van Olphen

De schelvis heeft aan beiden kanten achter de kiemen een zwarte vlek. Het verhaal gaat in IJsland dat de duivel uit vissen ging, zijn hand in het water stak en de schelvis greep. Maar de schelvis ontglipte aan de greep en daarom zijn er 2 zwarte strepen aan beide kanten van de vis zichtbaar. “100 jaar geleden werd het nog verteld in de kerken om de mensen bang te maken, tegenwoordig lachen de vissers erom”, aldus Bart. Hij  maakt er een overheerlijke brandade van.

Ingrediënten:

  • 400 gram schelvisfilet, zonder vel
  • 500 gram aardappelen, kruimig, geschild
  • 500 milliliter melk
  • 2 stengels citroengras, gekneusd en grof gehakt
  • 2 laurierbladen
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 tenen knoflook, gekneusd
  • 1 sjalot, grof gesnipperd
  • 1 rode peper, in ringen
  • 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt
  • 100 gram gerookte forel, in kleine stukjes
  • 40 gram paneermeel
  • 50 gram boter
  • zout en peper

Bereiding:

Bestrooi de schelvis aan beide kanten met wat zout. Zet de vis 1 uur in de koelkast.

Zet de aardappelen op in een pan met koud water en zout. Breng aan de kook en gaar de aardappelen in 15-20 minuten. Giet af en laat de aardappelen droogstomen zonder de deksel op de pan.

Verwarm intussen de melk in een kookpan op laag vuur. Voeg het citroengras, de laurierbladen, tijm, knoflook, sjalot en rode peper toe. Laat een halfuur op laag vuur trekken. Zeef de melk en verwarm de melk opnieuw op laag vuur. Voeg de schelvis aan de melk toe. Pocheer de vis –afhankelijk van de dikte- in 12-15 minuten gaar. Verwarm de ovengrill voor. Haal de vis uit de pan en bewaar de melk.

Voeg de boter en 100 milliliter van de warme melk aan de aardappelen toe. Pureer en breng op smaak met zout en peper.

Schep de koriander, de gerookte forel – bewaar wat stukken forel en wat koriander als garnering – en de schelvis door de aardappelpuree. Leg dit in een schaal. Garneer met de overgebleven stukken forel en de koriander. Bestrooi met paneermeel en zet 4-6 minuten onder de gril, totdat ze mooi goudbruin kleuren.

(Bron: Bart van Olpen)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.