Bramen-ricottataart

Bramen-ricottacake van Yvette van Boven

Het is zomer en daarin vliegen we uit naar buitenlandse oorden of zoeken we de verkoeling op in eigen land. Maar waar gaan de bekende chefs uit eten op vakantie? En waar moet u op letten als u straks ergens aan het einde van de middag neerploft buiten de deur? Het MAX-radioprogramma Villa VdB zoekt dat deze week voor u uit en bespreekt met verschillende chefs hun favoriete zomergerecht en hun herinnering daaraan. Woensdag 27 juli 2022 deelt chef-kok Yvette van Boven de herinnering van haar zomergerecht, bramen-ricottacake, met recept!

Beluister hier het fragment.

“Pas maakte ik met de Amsterdamse stadsecoloog Geert Timmermans een wandeling in het Amsterdamse Geuzen- bos. Een prachtig verwilderd natuurgebied dat hij scherp in de gaten houdt. Wildplukken mag in Nederland niet vaak, maar een kleine portie bramen voor eigen gebruik thuis, voor dit taartje bijvoorbeeld, is geoorloofd. De rest is voor de dieren, voor de vogels die Geert zo graag hier houdt.”

Ingrediënten voor 1 taart:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 250 gram ricotta
  • 1 theelepel vanille-extract
  • fijn geraspte schil van ½ biologische citroen
  • 100 gram boter, gesmolten, plus extra
  • 350 gram bramen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een springvorm van 22 tot 24 centimeter doorsnede in en knip een cirkel bakpapier op de maat van de bodem. Vet die ook in.

Meng het bakmeel, de suiker en het zout. Klop de eieren los met de ricotta, het vanille-extract en de citroenrasp. Klop de gesmolten boter er op het laatst door. Spatel het meelmengsel erdoor tot een egaal beslag.

Verdeel de bramen over de bodem van de vorm. Schep het beslag erover en strijk het glad met de natgemaakte achterkant van een lepel.

Bak de cake zo’n 35 minuten, tot hij mooi gaar is. Keer hem op een mooi bord en verwijder het bakpapier.

(Recept en foto: Yvette van Boven)

Geef een reactie