Boter en crème fraîche van Christian Weij
Publicatiedatum: 28 april 2015
Ingrediënten:
- halve liter ongeklopte slagroom
- 2 eetlepels karnemelk
Bereiding:
Dag 1:
Doe de slagroom in een pot. Voeg de 2 eetlepels karnemelk toe en sluit de pot af. Laat hem 1 á 2 dagen op het aanrecht staan (dus bij kamertemperatuur). Nu is het crème fraîche.
Dag 2 (of 3):
Zet de pot een uur of 4 in de koelkast tot de crème fraîche koud is. Haal de pot uit de koelkast en schud hem een minuut of 5 heen en weer. U zult zien dat de pot eerst helemaal troebel wordt, maar na verloop van tijd weer helder van kleur wordt. Het botervet is dan gaan klonteren en heeft zich afgescheiden van de karnemelk. Zet de pot weer een paar uur terug in de koelkast.
Neem de pot weer uit de koelkast. Maak uw handen koud met koud water. Kneed vervolgens de roomboter onder koud stromend water tot alle karnemelk eruit gewassen is. Meng er eventueel zout doorheen en doe de boter in een bakje.
(Bron: Christian Weij)