Naar cookieinstellingen
bavarois

Bosvruchten bavarois taart met spijs en sloffenbodem

De 4e afvaller heeft de tent van Heel Holland Bakt moeten verlaten. Erna Wien kijkt met een goed gevoel terug op haar periode in het televisieprogramma. In Tijd voor MAX maakt ze een bosvruchten bavarois taart met spijs en sloffenbodem. Het recept deelt ze met ons.

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gram (room)boter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 230 gram bloem
  • 1 eidooier
  • 10 gram bakpoeder
  • 1 theelepel citroenrasp
  • Snuf zout

Amandelspijs

  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram fijne suiker
  • 1,5 ei
  • Beetje citroensap
  • 1tl citroenrasp

Vulling

  • 185 gram amandelspijs (zelf gemaakt zie hierboven)
  • 10 gram citroen rasp
  • 35 gram boter
  • 1 ei

Bosvruchten bavarois

  • 4 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)
  • 300 gram bosvruchten
  • Sap van een kwart citroen
  • 300 milliliter verse slagroom
  • 75 gram fijne suiker

Spiegellaag

  • 175 gram bosvruchten
  • Sap van kwart citroen
  • 30 gram fijne suiker
  • Eventueel rode kleurstof
  • 2 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)

Decoratie

  • Verse bosvruchten
  • 200 ml Verse slagroom
  • 25 gram fijne suiker
  • Munt blaadjes

Bereiding

Amandelspijs

Maal in de keuken machine de amandelmeel met de suiker tot het goed gemengd is. Voeg de citroenrasp toe en laat dit nog even draaien. Voeg dan het ei toe en een beetje citroensap totdat de spijs gaat binden. Zet de machine stil en doe de spijs in een kom. Meng het geheel met de hand nog even goed door. Doe het spijs in huishoudfolie en leg het in de koelkast om te rijpen zodat de smaken goed mengen.

Sloffendeeg

Klopt rustig met een vlinderstuk de boter, de suiker, de citroenrasp het ei en het zout tot een romig geheel. Zeef het bloem en de bakpoeder boven de kom van het botermengsel en meng alles tot een homogeen deeg. Wikkel het deeg huishoudfolie en leg tot gebruik in de koelkast

Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden conventioneel. Leg bakpapier op de bakplaat. Rol het deeg uit tot een dikte van 7 tot 10 millimeter. Steek met de taartring het deeg uit.  Leg het deeg voorzichtig op de beklede bakplaat en zet de taartring er omheen.

Bereiding spijsvulling als het amandelspijs gerijpt heeft

Meng de amandelspijs met de citroenrasp, de boter en het ei tot een glad mengsel zonder klontje. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit de amandelvulling op de taartbodem maar laat rondom de rand 1 tot 2 centimeter vrij. Bak de sloffenbodem ongeveer in 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin. Laat de sloffenbodem iets afkoelen en haal dan de taartring eraf en laat geheel afkoelen.

Bereiden van de bosvruchten bavarois

Doe de bosvruchten in een blender met de citroensap en mix tot een puree. Zeef de puree zodat er een gladde puree overblijft zonder pitjes. Klop de slagroom met de suiker tot yoghurtdikte (lobbig). Doe 4 eetlepels bosvruchten puree in een steelpannetje en verwarm deze. Haal het pannetje van het vuur, knijp de gelatine uit en los deze op in de warme puree. Meng dit vervolgens door de rest van de bosvruchtenpuree. Spatel de helft van de slagroom door de bosvruchtenpuree tot het goed gemengd is. Spatel nu voorzichtig de rest van de slagroom door de puree en probeer het mengsel luchtig te houden.

Opbouwen bosvruchten bavarois spijs taart

Zet de bodem voorzichtig op een ronde taartkarton op een schaal of bord. Zet de taartring om de bodem. Bekleed de binnenkant van de taartring met acetaatfolie. Giet of schep de bosvruchten bavarois op de bodem en strijk glad en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Bosvruchten spiegellaag maken

Doe voor de spiegellaag de bosvruchten in een blender met de citroensap en mix tot een puree. Zeef de bosvruchtenpuree tot een gladde puree zodat er geen pitjes meer in zitten. Doe een 3e van de puree met de suiker in een steelpannetje en verwarm deze tot het kookpunt. Voeg naar eigen inzicht wat rode kleurstof toe. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer dit er goed doorheen. Voeg de rest van de bosvruchtenpuree toe en meng dit goed door elkaar. Giet de spiegellaag voorzichtig over de opgesteven bavarois en zet deze nog 2 uur in de koelkast.

Slagroom voor de topping

Klopt de slagroom met de suiker stijf. Decoreer de taart met de slagroom en de verse bosvruchten met de munt naar eigen inzicht.

(Bron en foto: Erna Wien)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.