Naar cookieinstellingen
Borrelhapjes van Anouk

Borrelhapjes van Anouk Glaudemans

Anouk Glaudemans is Kerst en de daarbij behorende tradities pas echt gaan waarderen toen zij zelf kinderen kreeg. Voor haar heeft een kerstborrel op kerstavond dan ook een speciale betekenis, want er gaat wat haar betreft niets boven gezelligheid met elkaar en met de mensen van wie je houdt. En daar horen natuurlijk lekkere borrelhapjes bij. Met deze rijk gevulde borrelplank gaat dat lukken.

Note: voor het maken van het bladerdeeg zijn 2 opties, met koude of met bevroren boeter.

Ingrediënten:

Voor het bladerdeeg:

  • 250 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram roomboter, koud of bevroren (zie de 2 bereidingsopties)
  • 125 gram ijswater
  • 1 ei
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel maanzaad

Voor de basisvulling:

  • 30 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • 200 gram groentebouillon, koud

Voor de kaasvulling:

  • ½ theelepel mosterd
  • 75 gram oude kaas, geraspt
  • peper

Voor de zalmvulling:

  • 100 gram warmgerookte zalm, fijn gesneden
  • 1 eetlepel verse dille, fijn gesneden
  • peper

Bereidingswijze:

Van het bladerdeeg met koude boter:

Meng in een kom de bloem met het zout. Snijd de koude boter in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Voeg de blokjes boter toe aan de bloem en hussel met uw handen door de bloem, zodat alle blokjes boter los van elkaar zijn en bedekt zijn met een laagje bloem.

Voeg nu het ijswater toe en kneed met uw handen tot een geheel. U moet snel werken en de boter moet nog zichtbaar zijn in het deeg, dat zorgt straks voor mooie laagjes na het bakken.

Bestuif het werkblad licht met bloem. Maak van het deeg een vierkant van 15 bij 15 centimeter en rol het rustig uit tot een rechthoek van 40 bij 15 centimeter en ongeveer een halve centimeter dik. Vouw het deeg in drieën. Draai het een kwartslag, rol het opnieuw met de deegroller uit tot een plak van 40 bij 15 centimeter en een halve centimeter dik. Vouw opnieuw in drieën, verpak in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast. U heeft nu één toer gemaakt.

Van het bladerdeeg met bevroren boter:

Meng in een kom de bloem met het zout. Rasp de bevroren boter met een grove rasp. Voeg meteen toe aan de bloem en hussel met uw handen door de bloem, zodat alle boter zoveel als mogelijk los van elkaar is en bedekt wordt met een laagje bloem.

Voeg nu het ijswater toe en kneed met uw handen tot een geheel. U moet snel werken en de boter moet nog zichtbaar zijn in het deeg, dat zorgt straks voor mooie laagjes na het bakken.

Bestuif het werkblad licht met bloem. Maak van het deeg een vierkant van 15 bij 15 centimeter en rol het rustig uit tot een rechthoek van 40 bij 15 centimeter en ongeveer een halve centimeter dik. Vouw het deeg in drieën. Draai het een kwartslag, rol het opnieuw met de deegroller uit tot een plak van 40 bij 15 centimeter en een halve centimeter dik. Vouw opnieuw in drieën, verpak in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast. U heeft nu één toer gemaakt.

Van de vullingen:

Smelt de boter in een steelpan. Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Roer door met een spatel totdat alles goed gemengd is.

Zet de pan terug op laag vuur en laat de bloem zachtjes in 3 minuten gaar worden. Blijf roeren en schrapen over de bodem zodat het mengsel niet aanbrandt, maar de bloem wel gaart. Voeg de bouillon toe en roer rustig door met een garde totdat het dikker wordt.

Haal de pan van het vuur en verdeel de basis voor vulling over 2 schaaltjes.

Voeg aan het 1ste schaaltje de mosterd en geraspte kaas toe. Roer door met een spatel en breng op smaak met peper. Laat afkoelen en schep het mengsel in een spuitzak.

Voeg aan het 2e schaaltje de warmgerookte zalm en dille toe. Roer door met een spatel en breng op smaak met peper. Laat afkoelen en schep het mengsel in een spuitzak.

Vervolg maken bladerdeeg:

Haal het bladerdeeg na het rusten uit de koelkast en bestuif het aanrecht licht met bloem. Rol de plak deeg rustig uit tot een rechthoek van 40 bij 15 centimeter en een halve centimeter dik. Vouw het deeg in drieën. Draai het een kwartslag, rol het opnieuw met de deegroller uit tot een plak van 40 bij 15 centimeter en een halve centimeter dik. Vouw opnieuw in drieën, verpak in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast. U heeft nu de tweede toer gemaakt.

Haal het bladerdeeg na het rusten uit de koelkast en herhaal bovenstaande stap nog 1 keer zodat u in totaal 3 toeren heeft gemaakt. Verpak het deeg in plasticfolie en leg voor minimaal 30 minuten in de koelkast.

Vullen en bakken van de borrelhapjes:

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 ºC. Leg bakpapier op de bakplaat.

Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg rustig uit tot een rechthoekige lap van 3 tot 4 millimeter dik. Steek 24 rondjes uit, dicht bij elkaar. Bladerdeeg kunt u niet opnieuw kneden en uitrollen dus probeer zo min mogelijk restjes over te houden.

Leg 12 rondjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Spuit op 6 rondjes kaasvulling en op de overige 6 de zalmvulling. Laat een halve centimeter bij de randen vrij. Klop het ei los en bestrijk de randen met uw vinger met een beetje ei en leg er een 2e rondje deeg op. Druk de randen van ieder rondje aan.

Bestrijk de borrelhapjes dun met losgeklopt ei en bestrooi die met kaas met maanzaad en die met zalm met sesamzaad, zodat u de 2 verschillende smaken straks aan de buitenkant kunt herkennen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de borrelhapjes in 25 minuten goudbruin en gaar.

Tips van Anouk:

  • Veeg bij het vouwen van het deeg voor de verschillende toeren, de restjes bloem steeds van het deeg. U wilt zo weinig mogelijk bloem tussen de verschillende laagjes deeg en boter krijgen. Dan krijgt u mooiere laagjes tijdens het bakken.
  • U kunt met de vulling eindeloos variëren.
  • De stukken deeg die u overhoudt, kunt u goudbruin bakken. Zo maakt u knabbels voor bij de soep.
  • Het bladerdeeg is 2 dagen houdbaar in de koelkast, maar u kunt het ook invriezen om later te gebruiken. De borrelhapjes zijn 3 dagen houdbaar in de koelkast.

(Bron: Anouk Glaudemans / Foto ter illustratie)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.