Naar cookieinstellingen

Börek en apfelstrudel van Anna Ylmaz en Liesbeth Willemars

Anna en Liesbeth leren elkaar kennen in de Heel Holland Bakt-tent. Helaas moet Liesbeth in aflevering 3 de tent verlaten. Maar dat staat beiden niet in de weg om de overeenkomsten tussen de Turkse en Oostenrijkse roots te zien op bakgebeid. Liesbeth maakt apfelstrudel, geïnspireerd door haar Oostenrijkse roots en Anna börek, refererend aan haar Turkse roots. Beide lekkernijen worden namelijk van hetzelfde deeg gemaakt.

Ingrediënten peynirli börek (Turkse börek gevuld met witte kaas):

  • 1 pak yufkadeeg (te koop bij de Turkse winkel)
  • 150 gram Turkse witte kaas
  • 1 ei
  • 150 milliliter volle melk
  • 75 milliliter zonnebloemolie
  • 1 handvol platte peterselie, fijngesneden
  • 1 theelepel pul biber (Turkse gedroogde rode peper)
  • snufje zout
  • snufje peper
  • nigellazaad
  • een ovenschaal van 20 bij 30 centimeter

Bereidingswijze:

Prak de kaas met een vork en roer de fijngesneden peterselie er doorheen samen met een snufje zout en peper.

Klop het ei los en voeg de melk en olie toe.

Verwarm de oven op 170 graden hete lucht.

Vet de ovenschaal in met wat olie. Pak het eerste vel yufkadeeg en leg dit in de schaal, smeer met een kwastje wat eimengsel over het yufkadeeg en leg de volgende laag erop. Smeer die ook weer in. Herhaal dit nog 4 keer. Smeer op de 6e laag wat eimengsel en verdeel de kaas erover.  Dek weer af met een plak yufkadeeg en herhaal dit weer 7 keer. Giet het resterende eimengsel over het laatste plak yugkadeeg en bestrooi de börek met nigellazaad.

Bak de börek in ongeveer 45 minuten mooi goudbruin.

Variatietip:

  • Vindt u de Turkse kaas te scherp, dan kunt u ook mozzarella gebruiken
  • Voeg wat fijngehakte zwarte olijven of dille toe aan de kaas!

(Bron: Anna Ylmaz)

Apfelstrudel

Ingrediënten apfelstrudel (voor 2 strudels):

Voor het deeg: 

  • 250 gram patentbloem
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 100 milliliter  lauwwarm water
  • 1 el zonnebloemolie

Voor de vulling: 

  • 100 gram hazelnoten
  • 50 gram paneermeel
  • 150 gram (rum) rozijnen
  • 1,5 – 2 kilo goudreinetten
  • 1 bio citroen (rasp+sap)
  • 2-4 eetlepels suiker
  • 2 theelepel kaneel
  • 50 gram gesmolten boter

Extra nodig:

  • olie om deeg mee in te smeren
  • grote kom
  • grote theedoek
  • bakpapier
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken en hak ze fijn.

Meng bloem, zout, ei, lauwwarm water en olie door elkaar en kneed stevig, net zolang tot een elastisch deeg ontstaat. Sla hierbij het deeg 100 keer hard op het aanrecht tot het ‘bellen blaast’. Verdeel het deeg in 2 gelijke bolletjes en besmeer met wat olie (tegen uitdrogen). Spoel een kom af met kokend water en zet dit over de deegbollen. Laat het deeg 30 minuten rusten.

Snijd ondertussen de appels in stukjes. Voeg citroenrasp en – sap toe, daarna suiker, kaneel, rumrozijnen, paneermeel en gehakte hazelnoten.

Verwarm de oven voor op  200 graden.

Leg een doek klaar op het aanrecht en bestuif dit met wat bloem. Rol een deegbal uit met een deegroller en trek het vervolgens superdun uit. Besmeer het deeg met wat gesmolten boter en verdeel de helft van de appels over het deeg. Rol met behulp van het doek de strudel losjes op en besmeer met wat gesmolten boter.

Maak de tweede Strudel op gelijke wijze en bak ze op bakpapier 30 – 40 minuten goudbruin. Bestrooi met poedersuiker en dien op met vanillesaus of een toef room.

(Bron: Liesbeth Willemars)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.