doggybag

Bord niet leeggegeten? Vraag een doggybag

Jaarlijks wordt er in de horeca 55.000 ton voedsel weggegooid. Dat zijn 83 miljoen borden eten. Niet gek als u bedenkt dat 8 op de 10 mensen in een restaurant eten laat staan. Maar wat is het alternatief? De doggybag. Steeds meer mensen vragen erom en willen de restjes van hun diner mee naar huis nemen. 

Restjes

Het is nog maar een kleine groep die hier enthousiast over is. Milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft hier onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat dat maar een derde van de ondervraagden vraagt om de restjes van het diner mee naar huis te nemen. Maar de organisatie ziet een lichte stijging ten opzichte van hetzelfde onderzoek 3 jaar geleden. Toen liet nog driekwart van de mensen de restjes gewoon staan.

Gêne

Belangrijkste oorzaak waarom de doggybag nog onvoldoende terrein wint, heeft te maken met gêne. We durven er in restaurants niet om te vragen. Daarnaast wordt het vergeten dat het een mogelijkheid is want in feite niet bij onze Hollandse cultuur past om ons bord leeg te eten. En dat mag wat Natuur & Milieu betreft veranderen.

Dag van de Doggybag

Om die gêne weg te nemen en mensen meer te stimuleren geen voedsel te verspillen heeft Natuur & Milieu dinsdag 9 oktober uitgeroepen tot Dag van de Doggybag. Ze roepen mensen op een doggybag te vragen en de reactie van restaurantpersoneel en tafelgenoten te delen op sociale media. Ze hopen hiermee de taboe rond de doggybag te doorbreken en aandacht. Naast het oproepen van de consument om naar een doggybag te vragen, hoopt de organisatie ook dat restaurants het initiatief oppakken en aangeven dat een doggybag een mogelijkheid is. Dat kan bijvoorbeeld met de aanduiding op het menu of een sticker bij de deur, maar ook dat het personeel het voorstelt aan tafel.

(Bron: Trouw)

Geef een reactie