Naar cookieinstellingen
Duur 06:52
Gepubliceerd op 27 december 2016

Bombe van huzarensalade van Sandra

Sandra Ysbrandy: “Als ik aan oud en nieuw denk, dan denk ik aan huzarensalade, bitterballen en champagne. Ik herinner me mijn moeder die ’s  ochtends vroeg al stapels oliebollen en appelflappen stond te bakken. Het fornuis werd afgedekt met aluminiumfolie, keukenraam open,  theedoek in het haar en bakken maar. ’s Avonds werd er naar Wim Kan gekeken. Ik begreep daar zelf weinig van maar keek vooral naar mijn ouders die hard zaten te lachen. Het leukste moment van de avond was de jaarwisseling, 12.00 uur. De champagne ging open, oliebollen op tafel, huzarensalade, bitterballen en een mooi wensje voor iedereen voor het nieuwe jaar.” Daarom een klassieker in een modern jasje om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar vol vertrouwen in te gaan. Happy New Year allemaal!

Ingrediënten (8-10 personen):

  • 250 gram riblappen of sukade
  • 1 liter water
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 250 gram vastkokende aardappelen, in kleine blokjes gesneden
  • 250 gram wortel, in blokjes gesneden en kort gekookt
  • 250 gram diepvriesdoperwten
  • 4 eieren, hardgekookt en fijngehakt
  • 5 augurken, fijngesneden
  • 5 sneetjes wit casinobrood
  • Garneren met peterselie en paprikapoeder

Mayonaise:

  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eidooier
  • sap van 1 citroen
  • 5 dl zonnebloemolie
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • Kom van 1,5 liter
  • Plastic folie
  • Uitsteekvorm ster
  • Taartstandaard

Bereiding:

Doe koud water in de pan met ui, laurierblaadje en kruidnagels. Doe ook het vlees in de pan en breng rustig aan de kook. Zodra het kookt, zet u het vuur laag en laat u het vlees nog 2 uur koken. Na 2 uur haalt u het vlees uit de pan en laat u het afkoelen. De bouillon kookt u in tot er nog maar een klein beetje over is, ongeveer een centimeter. Meng wat ingekookte bouillon door het fijngesneden vlees om het smeuïg te maken.

Snijd de aardappel en wortel in plakjes, vervolgens in reepjes en tot slot in kleine blokjes. Ongeveer zo groot als de doperwten. Kook beide in een pan met ruim water en wat zout beetgaar. Laat afkoelen in ijskoud water.

Snijd ook de augurk in kleine blokjes en doe samen met de aardappel-, wortelblokjes, doperwten en fijngehakte eieren in een kom.

Maak de mayonaise door de mosterd, eidooier, peper en zout te mengen met het citroensap. Voeg daarna druppelsgewijs de olie toe. Blijf roeren. Breng op smaak extra citroensap en peper en zout.

Meng de helft van de mayonaise door het groenten-vleesmengsel. De andere helft gebruiken we voor de garnering.

Presentatie:

Als u de huzarensalade net als in de uitzending als een bombe wil presenteren dan bekleedt u een kom van 1,5 liter met plastic folie. Hierin doet u de huzarensalade. Goed aandrukken met een lepel. Vervolgens legt u een bord bovenop de kom en draait u het geheel om. Verwijder het plastic folie. Overgiet de salade met de mayonaise. De mayonaise kunt u eventueel afslappen met water.

Gebruik een theezeefje om paprikapoeder over de bombe te strooien. Uit het witte brood kun je met een uitsteekvorm sterren halen. In de oven toast je deze sterren op 180 graden. Om ze mooi plat te krijgen, legt u er een bakplaat bovenop. Na ongeveer 8 minuten zijn de sterren goudbruin getoast. Verdeel de sterren over de bombe.

Eventueel garneren met peterselie. Eet smakelijk!

 

Dit recept is geïnspireerd op de receptuur van mijn favoriete restaurant Rijsel.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.