Duur 06:52
Gepubliceerd op 27 december 2016

Bombe van huzarensalade van Sandra

Sandra Ysbrandy: “Als ik aan oud en nieuw denk, dan denk ik aan huzarensalade, bitterballen en champagne. Ik herinner me mijn moeder die ’s  ochtends vroeg al stapels oliebollen en appelflappen stond te bakken. Het fornuis werd afgedekt met aluminiumfolie, keukenraam open,  theedoek in het haar en bakken maar. ’s Avonds werd er naar Wim Kan gekeken. Ik begreep daar zelf weinig van maar keek vooral naar mijn ouders die hard zaten te lachen. Het leukste moment van de avond was de jaarwisseling, 12.00 uur. De champagne ging open, oliebollen op tafel, huzarensalade, bitterballen en een mooi wensje voor iedereen voor het nieuwe jaar.” Daarom een klassieker in een modern jasje om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar vol vertrouwen in te gaan. Happy New Year allemaal!

Ingrediënten (8-10 personen):

  • 250 gram riblappen of sukade
  • 1 liter water
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 250 gram vastkokende aardappelen, in kleine blokjes gesneden
  • 250 gram wortel, in blokjes gesneden en kort gekookt
  • 250 gram diepvriesdoperwten
  • 4 eieren, hardgekookt en fijngehakt
  • 5 augurken, fijngesneden
  • 5 sneetjes wit casinobrood
  • Garneren met peterselie en paprikapoeder

Mayonaise:

  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eidooier
  • sap van 1 citroen
  • 5 dl zonnebloemolie
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • Kom van 1,5 liter
  • Plastic folie
  • Uitsteekvorm ster
  • Taartstandaard

Bereiding:

Doe koud water in de pan met ui, laurierblaadje en kruidnagels. Doe ook het vlees in de pan en breng rustig aan de kook. Zodra het kookt, zet u het vuur laag en laat u het vlees nog 2 uur koken. Na 2 uur haalt u het vlees uit de pan en laat u het afkoelen. De bouillon kookt u in tot er nog maar een klein beetje over is, ongeveer een centimeter. Meng wat ingekookte bouillon door het fijngesneden vlees om het smeuïg te maken.

Snijd de aardappel en wortel in plakjes, vervolgens in reepjes en tot slot in kleine blokjes. Ongeveer zo groot als de doperwten. Kook beide in een pan met ruim water en wat zout beetgaar. Laat afkoelen in ijskoud water.

Snijd ook de augurk in kleine blokjes en doe samen met de aardappel-, wortelblokjes, doperwten en fijngehakte eieren in een kom.

Maak de mayonaise door de mosterd, eidooier, peper en zout te mengen met het citroensap. Voeg daarna druppelsgewijs de olie toe. Blijf roeren. Breng op smaak extra citroensap en peper en zout.

Meng de helft van de mayonaise door het groenten-vleesmengsel. De andere helft gebruiken we voor de garnering.

Presentatie:

Als u de huzarensalade net als in de uitzending als een bombe wil presenteren dan bekleedt u een kom van 1,5 liter met plastic folie. Hierin doet u de huzarensalade. Goed aandrukken met een lepel. Vervolgens legt u een bord bovenop de kom en draait u het geheel om. Verwijder het plastic folie. Overgiet de salade met de mayonaise. De mayonaise kunt u eventueel afslappen met water.

Gebruik een theezeefje om paprikapoeder over de bombe te strooien. Uit het witte brood kun je met een uitsteekvorm sterren halen. In de oven toast je deze sterren op 180 graden. Om ze mooi plat te krijgen, legt u er een bakplaat bovenop. Na ongeveer 8 minuten zijn de sterren goudbruin getoast. Verdeel de sterren over de bombe.

Eventueel garneren met peterselie. Eet smakelijk!

 

Dit recept is geïnspireerd op de receptuur van mijn favoriete restaurant Rijsel.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer