Naar cookieinstellingen
Duur 03:34
Gepubliceerd op 19 juni 2020

Bolussen van Robèrt van Beckhoven

Zondag 21 juni 2020 is het niet alleen de start van de zomer, maar is het ook Vaderdag. Volgens Robèrt van Beckhoven kun u een vader pas echt verrassen met een zelfgemaakte bolus. 

Tip: u kunt uw eigen bolussuiker maken. U kunt hiervoor kiezen uit kristalsuiker, witte, lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker en desgewenst kaneel. In de bakkerij gebruiken we bijvoorbeeld 250 gram witte en 250 gram bruine basterdsuiker en 10 gram kaneel. Kies een mix en verhouding die u zelf lekker vindt.

Ingrediënten (voor ongeveer 15 stuks):

  • 500 gram tarwebloem
  • 50 gram ei
  • 10 gram zout
  • 25 gram boter
  • 25 gram margarine
  • 15 gram basterdsuiker
  • 30 gram gist
  • 280 gram melk
  • 500 gram bolussuiker

Extra nodig:

  • een vochtige theedoek

Bereidingswijze:

Kneed alle ingrediënten behalve de bolussuiker tot een soepel deeg; ca. 3 minuten op lage snelheid in de keukenmachine, vervolgens nog 5-6 minuten op hogere snelheid. Als u het deeg zo dun kunt uitrekken dat u er bijna doorheen kunt kijken (zonder dat het scheurt), is het goed.

Verdeel het deeg in stukjes van 60 g. Bol op en laat 10 minuten rusten.

Leg een vochtige theedoek op de werkbank en strooi hierop de bolussuiker.

Maak rollen van de deegbolletjes. Begin met 1 hand en gebruik vervolgens 2 handen, die u op de uiteinden van de rol legt. Door de handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen wordt de rol langer. Rol het deeg terwijl u dit doet steeds door de suiker. Maak de rolletjes in etappes: eerst allemaal rolletjes van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de rolletjes 25 cm lang zijn.

Leg alle deegrolletjes dicht bij elkaar en strooi er de rest van de suiker overheen, zodat ze als het ware verdwijnen in een berg van suiker. Na een minuut of 10 gaat het deeg een beetje ‘zweten’. Hussel de deegrollen nogmaals door de suiker.

Breng de rollen in het gewenste model, bijvoorbeeld een krakeling, een knoop of een spiraal. Stop de uiteinden van de deegrollen altijd onder het deeg, anders vervormt het model tijdens het rijzen. Leg de bolussen op de bakplaat en laat ca. 50 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 230 ⁰

Bak de bolussen in 7-8 minuten gaar. Ze zijn goed als ze niet indeuken als u er op duwt.

Keer de bakplaat met de hete bolussen direct na het bakken om op bakpapier (bijvoorbeeld op een andere bakplaat of het werkblad) en laat afkoelen.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.